Danmark nærmer sig verdensrekord i digital medie-spend, med 75 pct. af medie-spendet på digitale medier, mens de andre mediegrupper fortsat falder i omsætning. Det viser den seneste opgørelse fra IRM.
Mens andre medie-grupper taber omsætning, fortsætter ‘den danske fest’ for Google, TikTok og Meta. Selv i recession, stiger vores lyst til at markedsføre os på de digitale medier. Har vi gennemskuet noget, som andre lande ikke har fattet? Eller er det digitale fokus et udtryk for noget andet?

Jeg tror desværre, at hvis udviklingen fortsætter, vil det koste danske annoncører og bureauers kontrol og effekt – og det er naturligvis bekymrende.
Techplatforme vinder
Det er primært på display/bannere og search, at internet-omsætningen stiger – og det er i Danmark lig Google, Facebook, Instagram og TikTok.
Hvis de store techplatforme vinder, hvem er så taberne? Oplagt er det at sige de danske medier, og alle ikke-digitale mediegrupper.
Men det er på sigt også de danske bureauer og annoncører. Platformene vinder frem, og tilbyder i højere grad den rådgivning og udformning af materialer, som tidligere var bureauernes og annoncørernes opgave.
Med nye AI-værktøjer, kan en annoncør eller et bureau med få klik placere og styre hovedparten af sine budgetter direkte på platformene, og angiveligt få sin effekt. Det er tilmed sandsynligt, at der kommer øget fokus på mulighederne med nye AI-værktøjer, som vil øge denne udvikling, og hermed mister både bureauer og annoncører kontrol.
Det øger behovet for, at annoncører sikrer sig, at de ikke blot stoler på platformenes effekt-rapporter, men også sikrer sig, at effekten på tværs af kanaler måles og løbende kontrolleres.

Kære bureau & annoncør – hvordan udnytter I platformene? Har I en platform-strategi?
Når omsætningen primært går til udenlandske techplatforme, kan vi så fortsat regne med, at annoncører (og deres bureauer) kan bevare kontrollen, eller mister de den i takt med, at deres afhængighed af platformene øges?
Annoncører bør udvikle en platform-strategi for at bevare kontrollen og i øvrigt dokumentere sine investeringer. Effekt-målinger sker jo naturligvis individuelt per kunde, og i samarbejde med bureau og annoncør, men den overordnede trend er mindsket kontrol og transparens. Til skade for både annoncører og bureau.
Måske også lidt mindre fokus på de små omkostninger (skal eventet have både sodavand, kaffe og kage), og lidt mere fokus på om de mange millioner, der bruges på medie-spend på techplatforme, rent faktisk leverer, hvad der forventes.