Hvorfor den modvilje mod influencermarketing?

Karoline Boysen,
Influencerspecialist hos Step

Negative og kritiske udtalelser er ofte rettet mod influencermarketing. Det er Karoline Boysen træt af og svarer her tilbage på Jacob Egevangs kronik, hvor han opfordrer arbejdsgivere og bureauer at fyre deres influencers.

Som en, der hver dag sidder med hovedet begravet i influencermarketing og bruger størstedelen af min tid på at holde mig opdateret om, hvordan markedet ændrer sig, ærgrer det mig, når jeg gang på gang støder på negative og kritiske artikler og udtalelser, der er rettet mod mit felt. Hvis bare de så var troværdige og konstruktive – men det er desværre heller ikke altid tilfældet.

Karoline Boysen, influencerspecialist hos Step.

Så JA, Jacob Egevang, du er en sur og gammel kommunikationsrådgiver, der har svært ved at acceptere fornyelse. Din kronik i Børsen er subjektiv og skaber en unødvendig mistro og mistillid til den værdi, som influencermarketing skaber.

Om man vil det eller ej, så er influencerbranchen højst sandsynligt kommet for at blive.

Jeg oplever, at der er generel mangel på forståelse for branchen eller i bedste fald mangel på viden.

Jeg føler derfor, at det er vigtigt at involvere sig i debatten, og jeg har derfor også valgt at sætte mine egne ord på. Så er det op til læseren selv at vælge, hvordan man vil forholde sig.

Først tror jeg, man skal erkende, at influencermarketing ikke længere blot er en døgnflue, og om man vil det eller ej, så er branchen højst sandsynligt kommet for at blive.

Med udgangspunkt i kronikken har jeg sat mig for at gennemgå de samme tre ting, du mener er afgørende for, at virksomheder ikke skal bruge én eneste marketingkrone på influencermarketing. Jeg er selvfølgelig dybt uenig i konklusionen, og her kommer hvorfor.

 1) Din troværdighed er i fare

“For det første risikerer du at undergrave troværdigheden omkring dit brand”

Det er ikke meget anderledes end den ældre form for celebrity endorsement, hvor det blot er kendte sangere og skuespillere, som bliver hyret og betalt for at reklamere for dit brand. Influencermarketing er i min optik langt mere troværdig branding, idet vi trods alt taler om en ‘forbruger til forbruger’-tilgang.

Der er tale om en helt anden relation til influenceren, end den relation vi har til ‘de kendte’. Identifikation er nøgleordet. Vi kan nemlig identificere os med influencers på en helt anden måde. Vi kan spejle os i dem, og deres livsstil er i de fleste tilfælde faktisk opnåelig. Selvfølgelig vil der være undtagelser, og de helt store influencerprofiler med +100.000 følgere er nok heller ikke dem, vi spejler os mest i, men vi kan alligevel finde inspiration hos dem.

Influenceren har også et brand og en troværdighed, der skal opretholdes. Og vi skal ikke glemme, at det i sidste ende er forbrugerne, der bestemmer.

Undersøgelser viser, at influencermarketing giver op til 11 gange højere ROI (return-of-investment), og at de leads og kunder, der kommer gennem influencermarketing, også er 3 gange så meget værd for dit brand, da de køber mere første gang samt løbende. Det er vel et meget godt eksempel på, at din virksomhed ikke lider under det?

 2) Du risikerer lovbrud

“For det andet risikerer du som annoncør at bryde loven”.

Det er en risiko, man godt kan møde – som i alle andre brancher i øvrigt. Området er dog lovreguleret, og hvis man køber ind i et influencernetværk eller et bureau med erfaring og viden inden for branchen, så vil influencers altid blive oplyst om disse forhold. Og det vil blive sikret, at deres indhold er markeret med ‘reklame’.


Danske influencers, der markerer deres Insta-opslag med ‘reklame’ og ‘betalt partnerskab’. Foto: @mariejedig, @stephaniapotalivo, @sandrawiller, @rasmusbrohave og @novelbyk.

Vi deler alle ansvaret, og alle taber, hvis loven ikke overholdes. Mit råd er derfor, at du skal sikre dig at vælge en samarbejdspartner, hvor alt det med småt også er i orden – så du sikrer, at loven overholdes hele vejen igennem.

 3) Ikke for enhver pris

“… skal du overveje, om det giver mening, og om det dermed er marketingkronerne værd at benytte influencermarketing samtidig med, at man ønsker at følge markedsføringsloven”. 

Selvfølgelig skal du overveje, om det giver mening, og om det er det rigtige markedsføringsinitiativ for dit brand. Influencermarketing er ikke løsningen på alt, og det er derfor vigtigt at få den rette rådgivning og vejledning. Som brand skal du sikre dig, at din målgruppe er tilstede på de kanaler, hvor influencers også reklamerer. Ikke alle målgrupper er lige tilgængelige, og det er heller ikke alle produkter eller ydelser, som fungerer i en influencers univers. 

Jeg respekterer, at man kan være skeptisk omkring branchen. Og der er selvfølgelig tilfælde, hvor influencers lovpriser et produkt uden at have en egentlig relation til hverken det eller brandet. Det er dog de færreste tilfælde.

“De blinker ikke to gange, før de har fravalgt en utroværdig influencer fra de sociale medier”

Influenceren har også et brand og en troværdighed, der skal opretholdes. Og vi skal ikke glemme, at det til sidst er forbrugerne, der bestemmer. De blinker ikke to gange, før de har fravalgt en utroværdig influencer fra de sociale medier, såfremt influenceren ikke formår at komme med nogle ‘ægte’ budskaber.

Så NEJ, Jacob Egevang, der er ikke tale om medløbende og blåøjede annoncører, men derimod annoncører, der har besluttet, hvor og hvordan deres markedsføringsbudget bedst kan anvendes.

Influencermarketing er ikke nødvendigvis det nyeste sort, men afgjort et alternativ, der til tider er væsentligt bedre end andre løsninger.

Interesseret i mere indhold som dette? Skriv dig op til vores nyhedsbrev her.

 

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning