Kære Poul: Den gode ide har ændret sig. Den er blevet organisk

Steffen Hjaltelin og Nicolai Stahl

Steffen Hjaltelin og Nicolai Stahl: Er vores kreativitet overraskende? Måske ikke altid. Vi sigter mere på “effektiv” og “gennemtrængende”.

Dette er Steffen Hjaltelin og Nicolai Stahls svar på Poul Mikkelsens udfordring sat i gang af hans klumme om:
Kære bureaudirektører: Hvor er I henne i den kreative debat
Tidligere har Espen Meyer Højlud, Advice, Martin O. Rasmussen, Mindshare og Kim Boisen/Michael Robert og Camilla Ramby, TDC, svaret.

Kære Poul

Allerførst tak for de mange pæne ord! Ja, vi er et cross media bureau der er født digitalt. Over halvdelen af vores omsætning har altid været digital, så derfor har vi naturligt glædet os, hver gang der er kommet nye digitale medier, vi kunne kommunikere på. Og det varmer virkelig, når danske marketingansvarlige i disse år rangerer os blandt de bedste. Men vi ved også, at vi skal være helt oppe på tåspidserne for at holde os i toppen.

Vi prøver altid at balancere to behov: 1) Den fritsvævende idéudvikling på tværs af medier og 2) Den dybe kompetence, der mestrer mulighederne i hver kanal.

For et år siden samlede vi alle kanalkompetencer under Hjaltelin Stahl, og hver kunde har nu én kreativ ansvarlig og ét Brand Team med planner, dialogstrateg, digitalstrateg og social strateg. Det er folk, der ved alt om adfærd, dialogflows og de nye APIer i Facebook. De er med fra start og før slut – men ikke hele tiden.

I selve idéudviklingen er det den kreativt ansvarlige der ”pin baller” mellem de forskellige sparringspartnere for at udvikle den gode idé, der fungerer på tværs af medier. Før noget præsenteres for kunden har kanalspecialisterne veto-ret, så vi ikke præsenterer en idé til TV, der senere viser sig at fungere dårligt på sociale medier for eksempel..

Formen fungerer godt for os. Den er ikke perfekt, men den bedste vi har prøvet.

Du spørger også, om vi synes vores kreative løsninger (udover Ikea kvalitetstestet-af-hverdagen) er ”overraskende” nok. ”Overraskende” er nok ikke det ord, vi sigter efter, men i stedet ”effektive” og ”gennemtrængende”. Nogle gange er den rigtig gode idé egentlig ikke overraskende, men tværtimod så åbenlys, at man tænker ”selvfølgelig, hvorfor har vi ikke tænkt på det før”. Sådan har vi det med vores Lotto reklame, hvor en simpel forbytning tænder en helt ny gnist for Lotto: ”Når jeg rører ved din kupon, ryger jeg ind i din drøm”.

Om den nationale overraskelse kan man måske også sige, at det danske mediebillede har ændret sig en del. Vi danskere samles ikke i samme grad om få nationale landeplager. Dertil er mediebilledet måske blevet for fragmenteret.

Til gengæld giver tiden os nye tekniske muligheder, som f.eks. Synoptik Online Synstest, der både har begejstret kunder, juryer og regnskabschefer. Den har vi udviklet til Danmark, men den er så effektiv, at den nu implementeres af Synoptiks moderselskab over hele planeten. Overraskende? Måske. Måske ikke. Men dæleme en effektiv, god idé.

Og det er måske netop essensen. I dette fragmenterede billede tror vi netop på den gode ide’ s styrke.

Men den gode ide skal ses i en anden optik end tidligere.  Ideen er blevet organisk. Kan optræde i alle former og afskygninger, på tværs og i hjørner. Den gode idé kræver ikke altid millioner på TV, men kan opstå som den lille stærke ide’ der breder sig fra et sted på nettet.

Med dette vil vi give ordet til Bureaubiz’ ansigtsløse debattører, der sikkert på vanlig vis vil perspektivere og supplere med helt nye vinkler J

Kærligst
Steffen Hjaltelin og Nicolai Stahl

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning