Kvinderne er en målgruppe i forandring

Tobias Høgsberg
managing director, kommunikationsbureauet Eiffel

Simone Mai Hansen
junior strategist, kommunikationsbureauet Eiffel

2017 stod i kroppens og kønnets tegn og blev året for et moderne opgør med det heteronormative. Og forandringerne er kun lige begyndt. Det gør det relevant at genoverveje den måde, vi markedsfører os over for kvinder.

Vi har taget hul på et nyt år, og spørgsmålet er, hvilke marketingtrends vi kommer til at se i årets løb.

Her er et godt bud.

Og det handler hverken om augmented reality, kunstig intelligens eller ny data-tech. 2017 var nemlig året, hvor debatter om køn og krop fik ny energi. Fra ‘The body positive movement’ og #Metoo til en langt større plads i rampelyset for budskabsstærke LGTB-personligheder (forkortelse for Lesbian, Gay, Bisexual og Transgender).

Kilde: Getty Images.

En strukturkritisk steppebrand, der som modreaktion på vores tids perfekthedssøgen har opildnet unge mennesker verden over til at deltage i debatten og vise deres kroppe frem uden manipulation eller filter.

I det kommende år vil disse strømninger i høj grad have indflydelse på, hvordan vi udvikler vores markedsføring – særligt til kvinder. Forbrugerne er trætte af medie- og reklamebranchens hyldest til det perfekte, og tiden taler for, at vi i højere grad omfavner de nye tendenser.

Det er ikke kun for at slå et slag for naturlige kroppe, at vi i fremtiden håber på at se en bredere krops- og kønsrepræsentation. Det kan faktisk også være strategisk værdifuldt at hoppe i denne bølge med hovedet først.

De danske kvinder er en stor og købestærk målgruppe. Ifølge en undersøgelse fra Gallup siger 63 pct. af alle danske kvinder, at de er hjemmets hovedforbruger. Derfor er det relevant at genoverveje den måde, vi taler til – og på vegne af – kvinderne i vores markedsføring. For at være i stand til at udvikle produkter og markedsføring, som skaber gensidig værdi mellem virksomheden og målgruppen, er det en nødvendighed at forstå og tale ind i det mindset, som præger en ny dansk kvindekultur.

At bakke op om de nye krop- og kønstendenser er ikke lig med et tab i eksklusivitet, eftertragtethed eller økonomisk succes. Tværtimod. Sæbe- og cremevirksomheden Dove beviste allerede år tilbage, at brugen af naturlige kvinder – varierende i alder, kropstype og etnicitet – i deres markeds­føring var opskriften på succes hos deres målgruppe.

Kilde: Dove, Real Beauty Campaign.
Ideen om en øget diversitet i markedsføringen fik i år 2017 ny luft under vingerne, og enkelte virksomheder har allerede taget denne tankegang til sig – med stor opbakning fra især unge forbrugere.

Tøjkæden Monki har vundet en enorm popularitet på sine modellers diversitet. Og Beyonces nyligt lancerede sportsmærke, Ivy Park, har skilt sig ud med ambassadører som ‘Orange is the new black’-stjerne, LGTB-forkæmperen Laverne Cox og den fregnede haitianske model Ralph Souffrant.Vi håber og forventer i det nye år at se endnu flere virksomheder og medier, der tager bemærkelsesværdige skridt i denne retning. 2018 bliver året, hvor et mere alsidigt syn på kvinder kommer til sætte sit præg på markedsføringen.

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning