Lad os være mere ambitiøse

Andreas Lange,
Head of Creative Content hos Egmont Creative Marketing

Hvorfor tager brands ikke i højere grad udgangspunkt i modtageren? Bruger godt indhold til at skabe meningsfulde relationer? Andreas Lange fra Egmont Creative Marketing efterlyser kreative ambitioner med forbrugeren i centrum.

Opmærksomhedsstormen raser om ørerne på os. Alle de nye teknologiske løsninger, som introduceres, kæmper i dag side om side om vores tid og pengepung. Præcis på samme niveau som marketingbudskaberne.

Midt i det hele står forbrugeren. Men det er ikke en forbruger, som bare ukritisk køber alt hvad han eller hun ser i reklameblokken.

Forbrugerne er forvænte opmærksomhedsforbrugere. De stiller sig ikke længere tilfredse med brands, som kun er kendte for deres højtråbende reklamer.

Ja, ja, synlighed skaber kendskab, men synlighed er blevet en commodity og er en hygiejnefaktor, som i sidste ende handler mest om størrelsen på marketingbudgettet og marketingchefens forfængelighed.

“We must become the trusted source of interesting things.”

Dette er ikke kun et content marketing mantra, men et krav til marketing generelt. Hvorfor er der ikke flere brands som tager udgangspunkt i modtagerens perspektiv?

Lad os være mere ambitiøse og give forbrugerne lidt mere, end de forventer.

Kommunikation har altid været og vil altid være til for modtageren. Banalt måske. Men tilsyneladende let at glemme for mange. Hvis man virkelig ønsker at være noget for sin modtager, må man kunne tilbyde kommunikation, som giver meningsfulde relationer.

Med andre ord: som giver en reel værdi for modtagerne.

Måske er det netop derfor, at der er så meget opmærksomhed omkring content marketing i øjeblikket.

Fundamentet for det gode content er at skabe meningsfulde relationer ved at undersøge og gøre sig umage omkring, hvad det er som skaber værdi hos modtageren.

Verden er i forvejen fuld af underholdende, smarte, flotte taktiske budskaber, som kæmper om forbrugernes opmærksomhed. De giver ofte en kortvarig tilfredsstillende salgsgevinst. Men hører til i disciplinen ”hvem, som kan råbe højest på kortest tid”.

Det skaber hverken relationer til brandet eller bygger værdi til det.

Lad os være mere ambitiøse og give forbrugerne lidt mere, end de forventer – og selvfølgelig i den rette (begavede) kontekst.

Det behøver ikke at være specielt kompliceret. Jeg har to simple, men vigtige pointer, som bør dyrkes i langt højere grad, hvis vi ønsker mere end blot at blive husket og glemt for højtråbende reklamer.

  • Vær generøs i dine samtaler og historier til forbrugerne.Giv noget mere af dig selv, end de i forvejen forventer. Selvfølgelig sælger et teleselskab telefonabonnementer. Surprise! Men det gør alle de andre teleselskaber også, og mindst lige så godt (gab…).Vær sikker på, at dine kunder kan mærke, at du er endnu mere end blot et produkt på en hylde.
  • Hav altid noget begavet og relevant på hjerte, når du vil i dialog med kunderne – og især når du skal sælge dem noget eller få dem til at involvere sig i dit brand.Her må man gerne starte med sin egen intuition: ”Hvordan vil jeg finde det berigende for mit liv?”Simon Sinek’s gamle citat er mere relevant end nogensinde: ”People don’t buy what you do; they buy why you do it.”

For at få en smule mere taletid i opmærksomhedsstormen kræver det, at man også evner at gøre sig umage.

Umage handler ikke om at være dygtig til sit produkt, for det skal forbrugerne nok selv afgøre. Umage handler om, at man altid skal tage udgangspunkt i samtaler og historier, der bidrager til at skabe nye kundeoplevelser, der i sidste ende engagerer forbrugerne med brandet.

En umage samtale tager nemlig altid afsæt i modtageren perspektiv.

Den gode nyhed er, at forbrugerne gerne vil engagere sig med brands, som faktisk formår hver dag at sætte sig ind i forbrugernes behov og bidrage med værdi, som ikke blot er egocentreret ligegyldig reklamestøj.

Derfor burde teksten på klistermærket på min postkasse i virkeligheden være: ”ja tak til meningsfulde reklame, som vil indgå i en umage relation”. Relationer er nemlig kun noget, man kan gøre sig fortjent til.

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning