Mange tabere og kun en vinder ved ligegyldig digital kommunikation

Rasmus Dunvad,
kreativ chef, Envision

Adblocking: Mediabureauerne vinder på kort sigt – men samtidig ødelægges vores fælles spilleplade: medierne.

Ligegyldig digital kommunikation, som bevidstløst stalker kunderne indtil de til sidst hader afsenderen, virker umiddelbart som en ærgerlig måde at bruge sine mediepenge på.

Strategien har alligevel masser af tilhængere, men lige så mange tabere og kun én vinder.

Blandt taberne er naturligvis afsenderen selv, som nok har fordelagtige produkter og services til konkurrencedygtige priser i ærmet, men glemmer at uden bare et lille gran af omtanke og charme, så er man “bare” reklame. Kendskabet stiger og sammen med den, ligegyldigheden.

  • Når afsenderen tilsyneladende er ligeglad med sin kommunikation,

    så er der ikke nogen grund til at modtageren ikke også skulle være det.

Det fører til Adblocking og dermed endnu flere tabere. Vi er nemlig alle sammen moralske medejere af medierne og har derfor et fælles ansvar for ikke at irritere vores publikum med gårsdagens bevidstløse markedsføring.

I gamle dage var et bureau som Kunde & Co fortaler for at man skulle “dominere et medie” og så blev der ellers købt annoncer i Bo Bedre til den helt store guldmedalje. Kreativiteten var mildest talt fraværende. Men det virkede, hvis budgettet bare var stort nok.

Samme strategi overført til digital markedsføring fører til et reklamehad, der nemt løses med Adblocking. Lad mig citere “Jason”, en af de 41% af unge mellem 18-29 år der bruger Adblockers, som skriver: “Advertisers only have themselves to blame. You make annoying, intrusive ads and you give motivation to people to go look for ways to block them”.

…og hvad vil du SÅ gøre med dine mange penge, kære annoncør?

Adblocker vs. Ad 1-0. And growing.

Taberne tæller med andre ord også de annoncører som gør sig umage med disciplinen markedsføring.

Hvem vinder så?

På kort sigt gør mediebureauerne. De synes alle sammen at være faldet på halen over at de her får et værktøj, som kan måle hvor mange der er blevet præsenteret for et råbende stykke digital ligegyldighed. Og de uheldige blandt publikum som har klikket, spammer mediebureauerne blot med mere ligegyldighed, mens de med dollartegn i øjnene bilder deres kunder ind at de køber sikkerhed.

For digitalt er målbart. Det er sågar ufejlbarlige, algoritmestyrede robotter der klasker grafikken sammen og det hele kører automatisk og når kampagnen er ovre kan mediebureauerne dokumentere at X antal tusinde mennesker nu har set algoritmegrafikken. Yeah! Sikkerhed! Men for hvad?

Man kan være helt sikker på at man opfattes som værende, i bedste fald, ligegyldig. I værste fald irriterende. Man kan også være helt sikker på at man i samarbejde med sit mediebureau er med til at ødelægge vores alle sammens spilleplade; medierne.

  • Hvad nytter det at vi på snedig vis flytter rundt på brikkerne,

    hvis publikum for længst har forladt bordet?

Rasmus Bech Hansen fra Venturethree i London udtalte for nylig: “De reklamer, der har fyldt på nettet, er simpelthen for ringe. I en verden med et enormt informationsoverload er reklamens funktion grundlæggende skiftet fra at løse et informationsbehov om produkter, til at skabe emotionel bruger-værdi”.

Forskellen på promotion og persuasion er blandt andet relevansen i det medie man optræder i. Hvis man vil have nogen til at forelske sig i en, forekommer det ikke som en gennemtænkt ide at lade robotters algoritmer tage sig af det?

En analyse viser da også at hele 73% af dem der benytter sig af Adblocker oplever den digitale markedsføring som interruptiv. Som et grimt lille barn der konstant rykker dig i bukserne og skriger efter opmærksomhed. Eneste forskel er at du ikke ejer forældrenes kærlighed til snothvalpen.

Det kan gøres meget bedre. Start med at skrue charmen på INDEN du bliver digital. Start med den store idé. Start med viljen til at masseforføre.

Der kommer langt, langt mere effektiv kommunikation ud af det. Nye løsninger til nye brugere. Digital markedsføring kan være fantastisk. Men det kan også være det modsatte og Adblocker går desværre ud over alle annoncører.

Lad os hylde fortællelysten, kreativiteten og de menneskelige indsigter, der engagerer sit publikum og får os til at aktivere Adopener’en igen. Hvorfor? Fordi der er god økonomi i det og fordi at gode idéer skaber flere vindere end tabere.

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning