Mediebureauet er stendødt

Martin Ove Rasmussen,
Nordic CEO hos Mindshare

Alt har sin tid. The disrupters will be disrupted. Mediebureauerne havde knap 20 år på toppen. Kickstartet af liberaliseringen af mediemarkedet med fokus på kommercielt TV. Men den tid er forbi nu, mener Martin Ove Rasmussen, nordic CEO hos Mindshare.

Flere, nye og forbedrede mediemålinger og verdens bedste marketingundersøgelse. Regulering af samhandlen på mediemarkedet med den nye annonceoverenskomst, hvor f.eks. målrettede godtgørelser sikrede fokus på faglighed, sikkerhed og prisstabilitet. Kanalstrategi, medieoptimering og indkøbseffektivitet var de nye buzzwords. Branchen tiltrak nye unge talenter med analytiske kompetencer, som udviklede nye og bedre metoder til at anskueliggøre effekten af marketingindsatsen.

Før var det kunderådgiveren, som var kongen. Generalisten, der sammen med projektlederen styrede de enkelte elementer til en samlet indsats. Men mediebureauernes ankomst indvarslede en periode med specialistvælde.

Kunderne ville høre om det nyeste, specialisten var det nye sort. Og digitaliseringen satte turbo på udviklingen. Flere kanaler og platforme. Mere data. Flere systemer. Flere specialister.

Mediebureauet er blevet en anakronisme fra en tid, hvor ordet ’medie’ gav mening som et samlet begreb, der eksisterede ved siden af indholdet. Ligesom dengang reklame var en samlet betegnelse for kommercielt indhold.

Medier er alt, der bærer budskaber. Medier er også budskaber. Indhold er det store, det lillebitte, det betalte, det organiske og det brugerdrevne. Personer er medier.

Mediebureauet har ikke længere eneret på – eller overhovedet ret til – at rådgive om, planlægge, optimere eller indkøbe medieplads. Ligesom reklamebureauet ikke er ene om at udvikle kommercielt indhold.

R.I.P. Mad Men. R.I.P. Math Men.

Og det er ikke bare noget, jeg siger:

    • Hvis man ser på mediebureauernes andel af den samlede reklameomsætning i Danmark, så udgjorde den 39 % i 2017 og blot 27 % af den samlede digitale omsætning.

 

    • Mediebureauernes status over for annoncørerne toppede i 2010, hvor 30 % af annoncørerne angav mediebureauet som den vigtigste samarbejdspartner (en flot nr. 2 efter reklamebureauet med 52 %). I 2012 blev mediebureauet hensat til 3. pladsen af de digitale bureauer, som senere med hele 35 % i 2018 næsten overgik reklamebureauet. Mediebureauets andel var faldet til 17 %.

 

    • Rambukken var historisk set mediebureauernes pris og hædrer det mediemæssige håndværk. Ved årets prisuddeling udgjorde andre bureautyper 7 ud af 10 pladser. De to øverste pladser af hhv. et reklamebureau og et dialogbureau, som også løb med Grand Prix’en.

 

  • Den klassiske medieforretning hos mediebureauerne udgør snart blot halvdelen af indtjeningen.

Mediebureauet som begreb giver ikke mere mening. Mediebureauerne som omdrejningspunkt for mediefaglig udvikling og ekspertise er irrelevant.

Mediebureauernes tid er forbi.

Artiklen blev først bragt på LinkedIn.

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning