Oscar for bedste billedbehandling går til…..

Michall Cadovius,
stifter af Wetouch Imagework

Klumme: Der kommer til at mangle kvalificerede og kreative billedbehandlere, måske var det derfor en ide at gøre billedbehandling til et fag og uddannelse? Og hvorfor ikke også give awards til billedbehandling, spørger Michall Cadovius fra Wetouch Imagework i denne klumme.

Billedbehandling var ret overset den gang jeg startede Wetouch for 15 år siden. Ingen talte om alle os der sad i mørket foran skærmen. 

Bureauerne havde ofte en m/k siddende der kunne lidt Photoshop, og det blev hurtigt lidt ‘hovsa retouch’. Ofte blev der gået på kompromis med den fotografiske kvalitet for at nå useriøse deadlines og budgetter.

Heldigvis har flere og flere kunder forstået vigtigheden af vores rolle som sparringspartner i både den kreative og tekniske proces.

Det gør at både kunden og os, får det råmateriale vi har brug for. Det er vigtigt for mig og min fotografiske stolthed, men ikke mindst den kreative proces.

Bedre råmateriale giver os mulighed for at bruge mere tid og kræfter på at forfine det fotografiske udtryk. Og det er det jeg brænder for. 

Vi havde kunder den gang, der ringede når jobbet var skudt, og havde glemt at booke tid til retouch.

Nejjjj, hvor har jeg lavet meget redningsarbejde…. dyre cowboyløsninger. Løsninger der kostede kunden dyre lærepenge. 

Større professionalisme i dag
Idag er der en langt større professionalisme. Endelig har bureauer mv forstået hvor stor en andel vi har i det endelige resultatet. Vi løfter jo i flok – alle er vel lige vigtige i den kreative proces.

Og der bliver produceret billedindhold som aldrig før, og der bliver ikke færre opgaver, hvor der skal billedbehandles. Tværtimod. Vi kommer til at mangle kvalificerede og kreative kapaciteter, hvis vi skal kunne levere efter fremtidens behov.

Men vi har i Danmark mange utroligt kreative talenter. Skulle vi tage og ikke udnytte dét og formalisere billedbehandling og gøre det til et fag og uddannelse? Der findes både gode undervisertalenter og masser af unge der har et talent.

Kunne det ikke være fantastisk, hvis vi her i landet også kunne blive førende inden for det område? Ligesom da vi gik foran med den digitale fotografi.

Der er derfor behov for at synliggøre vores arbejde og branche mere for at få flere unge til at interessere sig for det som ligger mellem at være art director og fotograf.

Måske kunne nogle af dem bag de mange awards også tænke vores fag ind og dermed sætte fokus på billedbehandling som en kreativ disciplin og industri.  

Klummer på Bureaubiz er et udtryk for skribentens egen holdning.

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning