Vi handler i blinde i klimakommunikation

Thomas Torp,
adm. direktør i GRAKOM og Creative Club

Klumme: Netto dropper husstandsomdelte tilbudsaviser i en uge, og COOP vil have afskaffet dem helt. Argumenterne er, at det er mere klimavenligt. Men det er et håb og ikke en viden. For der er faktisk ingen dokumentation for, at alternativerne er mere klimavenlige. Men den viden bør vi forsøge at skaffe.

Er det egentligt en klimavenligt initiativ, når Netto lige nu tester om, det giver mening at afskaffe den husstandsomdelte tilbudsavis? Er det for klimaets skyld, at COOP vil have politikerne til at afskaffe tilbudsaviserne? ”Ja da”, vil de fleste nok sige, for mavefornemmelsen siger, at tilbudsaviser er unødvendigt brug af papir til skade for skoven, affaldsmængderne, og klimaet.

Men ved vi egentligt nok om det? Faktisk ved vi ikke ret meget, og det vi ved, anses nærmest for at være industriens sorte løgne. Det gør det uhyre vanskeligt at markedsføre sig på klima- og miljøanprisninger, for man må faktisk ikke komme med den slags påstande, hvis man ikke kan dokumentere det. Hvis man gør det alligevel, er det greenwashing. Det ser ud som om, at nogen enten er lidt ligeglade eller har så meget tillid til egne mavefornemmelser, at det føles som tilstrækkelig dokumentation at sige ”Det ved alle da”.

Papir kan genbruges igen og igen og igen
Noget ved vi dog. Vi kan helt konkret beregne CO2-belastningen på en konkret tryksag. Det findes der faktisk et værktøj til, der hedder ClimateCalc. Det regner på de konkrete råvarer, det konkrete energimix og den konkrete transport, og det giver et præcist tal for klimabelastningen for den konkrete tryksag. Vi har således adgang til helt rigtige og brugbare tal for den del af markedsføringen, der leveres med tryksager. Det er også et styringsværktøj, der kan bruges til at nedbringe CO2-belastningen. Vi ved også, at man kan miljøoptimere ved at vælge svanemærkning og man kan få styr på papirets oprindelse, og om papiret er fra ansvarlig skovbrug, som det er tilfældet med FSC- eller PEFC-mærket papir. Og så ved vi, at vi i Danmark er rigtigt gode til papirgenbrug. Vi genbruger over 90 pct. af papiret, og det kan genbruges igen og igen og igen.

Vi kender ikke klimabelastningen for alternativer til tryksager
Hvis man kender CO2-belastningen ved at producere en tryksag, så kender man vel også besparelsen ved at afskaffe den? Svaret er ja, hvis man ikke sætter noget i stedet og bare beslutter at ophøre med markedsføring. Svaret er nej, hvis man sætter anden markedsføring i stedet.

Når man beslutter sig for fx at skrue op for onlinemarkedsføringen, så medfører det en CO2-belastning via strømforbrug. Når man for at styrke onlinemarkedsføringen skruer op for fordelene i kundeklubben og forærer kunderne gaver og point, der kan omsættes til varer, så medfører det ekstra CO2-belastning. Det eneste, der ikke giver CO2-belastning, er at sidde stille og holde vejret. Alle disse forhold er betydeligt vanskeligere at regne på, for der findes endnu ikke et værktøj. Ifølge Forbrugerrådet TÆNK er der en CO2-udledning på 50 gram fra en enkelt e-mail med et billede. Det svarer ca. til CO2-udledningen fra en mindre reklametryksag. En Googlesøgning udleder op til 7 gram CO2, hvilket svarer ca. til CO2-udledning fra en løbeseddel. Disse tal er gennemsnitstal, og de kan derfor i virkeligheden ikke bruges til andet end at vise, at det er helt umuligt at dokumentere, hvilken klimaeffekt forskellige valg af markedsføringskanaler giver.

Vi må i gang med at skabe dokumentation fra forskellige markedsføringskanaler
Der kan være masser af gode og fair grunde til at skifte fra tryksager til digital kommunikation. Det kan handle om økonomi, effekt, kontaktpris, hastighed, distribution, fleksibilitet og mange andre ting. Men det kan ikke handle om klimabelastning, for det kan simpelthen ikke dokumenteres endsige sandsynliggøres. Det er ikke andet end mavefornemmelser og feel good statements. I virkeligheden er den bedste markedsføringskampagne ofte en kombination af flere forskellige virkemidler, hvor man både er online og på tryk. Med falsk miljø- og klimabashing af tryksagen afskærer vi os selv fra at skabe den bedste effekt for kunderne. Det rammer os selv som branche.

Vi har dog brug for at hjælpe branchens kunder til klimaoptimering. Det betyder også, at vi bør blive i stand til at give konkrete og brugbare svar på klimabelastningen af enhver form for markedsføringsaktivitet uanset om den er trykt på papir, outdoor, TV, online eller noget helt andet. Vi må i gang med at skabe dokumentationen, ligesom vi har på de trykte produkter. I mellemtiden skal vi være varsomme med miljø- og klimapåstande, der kun er baseret på mavefornemmelser.

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning