Bureauerne har – selvfølgelig, fristes man til at sige – taget generativ AI til sig. Det kunne man se allerede før sommeren, hvor Bureaubiz kørte en artikelserie om, hvordan de forskellige bureautyper brugte kunstig intelligens.
På Bureaubiz’ bureaulederseminar fortalte Morten Saxnæs, der netop var stoppet som communications planning director på &Co. desuden om, at AI havde ændret bureauets arbejdsgange og havde ført til en øget dialog med kunderne. Han tilføjede, at han så AI som en oplagt mulighed for at skabe nye samarbejdsformer i et ”noget metaltræt og traditionel kunde-/bureauforhold.”
Hvordan ser kunderne så på det?
Vi har spurgt Niels Erik Folmann, kommerciel direktør i Tivoli og Magnus Olin, head of marketing SVP i Danske Bank, hvad de forventer af deres bureauer i forhold til at gøre brug af den stadig relativt nye generative kunstige intelligens.
Niels Erik Folmann fortæller, at man har taget hul på drøftelserne med Tivolis bureauer omkring, hvordan og i hvilket omfang, de anvender AI i opgaveløsningerne. Det er dog stadig i sin vorden og indtil videre har det været meget orienteret mod billeder, billedbehandling, grafik osv.
Også hos Danske Bank er man i gang med at finde ud af, hvor man skal integrere kunstig intelligens.
”AI bliver brugt som et værktøj i vores kreative processer – både internt og hos vores bureau, Accenture Song. Som inspiration og afsøgning. Det er både tekstuelt og visuelt og som et til tider bedre researchalternativ end Google,” siger Magnus Olin og uddyber:
”Jeg synes, det er svært at afgøre, om kvaliteten er god eller ej. Godt researcharbejde kræver mange forskellige kilder, men det er klart, at AI hjælper med at bringe det på et andet niveau og i et andet tempo, altså hurtigere.”
Han siger dog samtidig, at man skal passe på ikke at lade sig forblænde at den nye teknologi.
”Det er helt afgørende at have sin kritiske sans med sig. Der findes så mange gode AI-værktøjer at selv en 12-årig kan lave ganske fint digitalt content. Det gør så også, at der bliver fyldt med mellem-godt digitalt content. Derfor kræver det endnu mere af bureauerne at lave relevant og vedrørende kommunikation for os som kunde.”
Hos Niels Erik Folmann peger forventningerne både i retning af højere kvalitet og faldende priser.
”Jeg forventer, at kvaliteten højnes, især i den volumenmæssigt tungeste ende, samtidig med, at priserne falder, fordi AI-processerne øger produktionshastigheden eksponentielt. Hvis ikke priserne følger med ned, vil annoncørerne insource brugen af AI.”
Umiddelbart ser hverken Magnus Olin eller Niels Erik Folmann udfordringer med, at bureauerne bruger AI til opgaveløsningen.
Fra Magnus Olin lyder det:
“Jeg ser egentlig ikke problemer med, at bureauerne bruger AI. Men i øjeblikket er det AI-genererede output per definition baseret på noget, som allerede er skabt eller gjort før af mennesker. Derfor er der netop behov for kreative og originale menneskelige kompetencer til at skabe det næste, når vi taler brand og marketing. Når det er sagt, så er mulighederne enorme og revolutionerende, bl.a. når vi taler performance marketing og CRM.”
Fra Niels Erik Folmann lyder det:
”Hvis bureauerne er transparente om brugen af AI, og lever op til gældende lovgivning og vores eget etiske kodeks for brugen af AI, ser jeg ikke problemer på den korte bane.”
Både hos Danske Bank og i Tivoli bruger man selv AI, bl.a. til research, forberedelse, planlægning, billedbehandling og digitale bannere. Og der kommer til at blive meget mere brug af AI, siger både Niels Erik Folmann og Magnus Olin. Førstnævnte uddyber:
”VI kommer helt afgjort til at bruge AI mere, især i processer og standardiserede produktioner, hvor den nuværende stab kommer til at øge volumen og reducere tid væsentligt.”