Simon Engstrøm: Min første reklame

Emil Nørlund
emil@bureaubiz.dk

Seligemigs kreative direktør kigger tilbage på sin første reklame, der ikke blev hans billet ind i branchen.

Simon Engstrøm har været i den kreative branche i omtrent et kvart århundrede, og de seneste 7 år har han haft sit eget bureau – Seligemig.

1994 er året, hvor Simon Engstrøm, i en alder af 18, ved et tilfælde får sit første reklame-job. På dette tidspunkt arbejdede han skiftevis som fotograf-assistent og som bud i Tegnecenteret (i dag Creas, red) på Store Kongensgade.

Den unge Engstrøm havde dog også en lille runner-tjans på bureauet McCann Focus, og det er af den vej, at hans første reklame-gig kommer til ham.

Det var Simon Engstrøms bekendte på bureauet, Bjarne Spellerberg, der gav ham chancen.

Han fortæller:

”En dag stødte jeg på Bjarne, der fortalte, at de manglede en person til at braine på en avis-annonce for Stofa, som skulle laves i anledning af Brian Nielsens første store boksebrag, som skulle sendes på pay-per-view. Jeg stod der i mine baggy jeans og tænkte ’Årh svedig – jeg skal være med til at lave en reklame!’”

Og ganske rigtigt. Simon Engstrøm blev hyret af McCann Focus til at brainstorme på annoncen en halv dag sammen med Bjarne Spellerberg.

Simon Engstrøm fortæller om opgaven, hvor han fungerede som håndtegnende junior AD’er:

”Opgaven gik såre simpelt ud på, at vi skulle have folk til at købe adgang til boksekampen med Bokse-Brian. Det var jo lang tid inden streaming, så grundlæggende handlede det om, at få folk til at tænde for fjernsynet.

Hvordan gik jeres brainer-session?

”Jeg synes jo, at det var sjovt, og Bjarne og jeg havde en fest med at lave det. Vi fik 3 billeder udleveret – og vi skulle vi bruge et af dem. Så sad vi bare og kastede lidt rundt med noget tekst, og vi var ret hurtigt enige om, at vi havde løst opgaven.”

Simon Engstrøm uddyber:

”Bjarne endte med at sige: ’Prøv lige at hør’ min ven. Det er sku’ godt arbejde og jeg tror sku’, at vi har den. Og ellers vender jeg lige tilbage.”

Du kan se Simon Engstrøms første reklame for Stofas bokse-transmission nedenfor.

Efter et par dage vendte Bjarne Spellerberg tilbage med respons på deres arbejde.

Simon Engstrøm husker tilbage:

”Han fortalte, at cheferne og kunden var ’pisseglade’ for den, så den kørte vi med. Jeg tænkte: ’Var det virkelig det? Skal der virkelig ikke mere til? Enten kan jeg ret godt finde ud af det her, eller også er det pisse nemt.’”

Simon Engstrøm holder en lille tænkepause og fortsætter:

”Set tilbage nu, så har det nok været kombinationen af de to. Men Bjarne var også dygtig, og så var opgaven jo trods alt heller ikke sværere”.

Hvad tænkte du, da du så reklamen i færdigversion?

”Da jeg så annoncen færdigtrykt, tænkte jeg igen: ’Var det dét?’. Den var så sløj, så rædderlig. Det var en sort-hvid smallspace annonce, der var lige så lille som en Iphone.

Hvordan har du det med reklamen i dag?

”Jeg synes jo stadig, at den er lidt forfærdelig. Men på en eller anden måde er jeg også ret glad for den. Og jeg var nu også lidt stolt af den dengang, og jeg havde den da i min portfolio-mappe. Og så tjente jeg 2500 kroner på den – og det var helt vildt mange penge for mig, dengang.”

Hvad ville du gøre anderledes, hvis du skulle lave reklamen den dag i dag?

”Dengang var jeg nok lidt skræmt af, at det var så nyt det med reklamer. Så man gik ind og gjorde sit bedste, selvom man ikke var så god endnu. Og når man ikke er så rutineret, så tyr man jo let til noget, der jo basically bare er et ordspil. Og det er jo ikke fordi, jeg ikke har brugt et ordspil siden, bare se mit bureaunavn (Seligemig, red). Men jeg synes, vi valgte en meget letkøbt løsning, når jeg kigger på reklamen i dag.”

Blev Stofa-reklamen din adgangsbillet til reklamebranchen?

”Nej, det gjorde den ikke. På ingen måde. Og jeg arbejdede aldrig for McCann Focus igen.”

Hvordan kom du så ind i branchen?

”Det gjorde jeg fordi, jeg holdt en meget stram konceptuel tale til en venindes fødselsdag. Jeg sagde 4 kendetegnende ord om fødselaren, hvor forbogstaverne tilsammen blev til ordet S-K-Å-L. Og det tog kegler. I løbet af aftenen kom der 3 forskellige branchefolk – helt uafhængigt – hen til mig, som hver især tilbød mig at arbejde for dem. Kort tid derefter startede jeg hos Grey”, slutter Simon Engstrøm med et smil.