Nyt projekt: Berlinmuren skal rives ned igen og igen

Emil Malte Simonsen
emil.s@bureaubiz.dk

DDR Museum i Berlin har i samarbejde med danske Virtue skabt en virtuel Berlinmur i onlinespillet Minecraft Earth, hvor især unge spillere bliver inviteret til at vælte og smadre den. Kampagnen fik fem shortlister ved Eurobest i går. Se kampagnefilmen her.

Berlinmuren er blevet rejst igen. I hvert fald virtuelt. Mere præcist som en AR-rekonstruktion i onlinespillet Minecraft Earth, der er ny en mobilbaseret version af det populære Minecraft – et byggeblok-spil, der bruger augmented reality til at skabe virtuelle konstruktioner i det fysiske rum. 

Projektet ‘Tear down that wall’ er lavet af det danske kreative bureau Virtue, der fik til opgave af det tyske DDR Museum at lære en ny generation om det stykke verdenshistorie, der fandt sted i Berlin 9. november 1989. I en pressemeddelelse siger professor ved Freie Universität i Berlin, Klaus Schroeder, at 29 % af den tyske befolkning nu er født efter Murens fald, og at begivenheden derfor er i fare for at miste sin betydning: 

“Flere studier viser, at jo mindre folkeskoleelever ved om DDR, jo mere sandsynligt er det, at de har et positivt indtryk af det.” 

Derfor er Muren nu blevet genrejst på en platform, der taler til særligt de unge, og hvor det nu bliver muligt at bringe et stykke historie meget konkret ind i nutiden. Platformen er dermed også tænkt til brug i historieundervisning, hvor man, udover Berlinmuren, gennem AR også kan opleve Brandenburger Tor og Mauerpark i en historisk korrekt 1:1-skala, som stederne tog sig ud, inden Muren faldt.

AR-oplevelsen bliver en del af et nyt undervisningsforløb, der lader undervisere, elever og folk fra hele verden interagere med Berlinmuren. I tillæg til oplevelsen er der også udarbejdet undervisningsmateriale, gruppeøvelser og diskussionsoplæg, der skal fremme den kritiske refleksion og den historiske empati – særligt målrettet elever i 6.-9. klasse. Undervisningsplanen skal give lærerne mulighed for at implementere et mikrokursus i deres historieundervisning.

“Jeg er stolt af, at DDR Museum og Virtue har transfomeret den traditionelle historieundervisning om til at være en utrolig læringsoplevelse, der kan vække opmærksomheden i de yngre generationer,” siger Morten Grubak, executive creative director hos Virtue, i pressemeddelelsen.

En spillet kampagne
Virtue har skabt kampagnen ved at spille Minecraft Earth, hvor præmissen er, at man skal samle materialer – ved at hugge i fx træer og sten med sin hakke – for at kunne bygge noget. Faktisk har de spillet over 300 timer for at kunne lave en historisk korrekt AR-rekonstruktion af Berlinmuren, som nu kan tilgås gennem den sociale gaming feature Buildplates, der bruges til at invitere spillere ind i universet.

Man kan således hente færdigbyggede versioner af fx Berlinmuren, der igennem augmented reality i princippet kan sættes op, hvor som helst og når som helst. Her bliver det nu muligt selv at tage del i nedrivningen af Muren, for spillerne kan gå til angreb på den med deres egne hakker.

“Ved at bruge en højt elsket platform, bliver det gennem AR-applikationer og interaktive elementer muligt at bringe et stykke overset historie tilbage i den nye generations bevidsthed,” siger Emil Asmussen og Martin Nørgaard Furze, creative directors hos Virtue, i pressemeddelelsen.

Martin Nørgaard Furze har i øvrigt under bureau-pseudonymet No Sleep været med til at udvikle både idé og initiativ, der er kommet til igennem et samarbejde på over et år med Virtue.

Platformen og undervisningsmaterialet har været tilgængeligt i nogle måneder, men kampagnefilmen, der er lavet i samarbejde med Bacon, kom først i sidste uge, men har allerede inkasseret international anerkendelse. Tirsdag fik den hele 5 shortlister til EM i reklame, Eurobest.

Du kan se mere om materialet og hente buildplates her.