En trio bestående af &Co., Accenture Song og Kunde & Co har i adskillige år domineret den årlige MyImage Bureau fra MyResearch. Sådan er det også i den nye analyse.
&Co. topper lige som de foregående tre år, mens Accenture Song overtager 2. pladsen fra Kunde & Co – og der er fortsat et godt stykke ned til 4. pladsen, når man kigger på scoren.
Det ligner således business-as-usual. Men lige netop på 4. pladsen dukker der en bemærkelsesværdig udvikling op. Den indtages nemlig af det lille og ret unge bureau Pong.
Det blev stiftet for 4 år siden af tidligere Brandhouse- og Ogilvy kreativ direktør, Mikkel Elung, og få måneder efter kom Mette Hørdum til som adm. dir. og medejer. Hun kom fra The Unicorn.
Siden er det gået frem. Bruttoavancen er på få år vokset til over 10 mio. kr. og der er nu en halv snes medarbejdere. I sommer blev det til en 10. plads over årets mest prisvindende bureauer. Aktuelt – bedømt på efterårets awards – er Pong oppe på en 5. plads.
Da Pong i 2022 første gang kom med i MyImage Bureau, blev det til en 18. plads. Året efter var de nr. 9 for så at blive nr. 4 i år. Det er en bemærkelsesværdig præstation for et både nyt og lille bureau. Og baggrunden for fremgangen er ikke mindre bemærkelsesværdig. Bureauet er nemlig gået markant frem på spørgsmålet om, annoncørerne vil invitere det med i en pitch. Så det er virkelig lykkedes at gøre sig interessant over for annoncørerne, og det kan love godt for den fremtidige udvikling.
Samtidig udmærker Pong sig også ved at toppe på spørgsmålet, om annoncørerne ser bureauet som kreativt stærke. Det er en parameter, som i mange år var ejet af Robert/Boisen & Likeminded, men sidste år blev bureauet stødt fra den kreative trone af &Co. Disse to bureauer er ikke som sådan gået tilbage – Pong er bare gået frem fra år til år, og med hele 74 pct. af de annoncører, der kender bureauet nogenlunde og som ser dem som kreativt stærke, henviser de altså &Co. til 2. pladsen.
Robert/Boisen må endda se sig skubbet helt ned på 4. pladsen, da Boye & Spellerberg også er gået frem og derfor nu indtager 3. pladsen.
I øvrigt gør både Robert/Boisen og Boye & Spellerberg det godt i årets imageanalyse. Boye & Spellerberg er blandt højdespringerne og indtager en 8. plads, mens Robert/Boisen lander på en 5. plads. Lige nu er det således et lille og et mellemstort bureau, der er de nærmeste trusler mod trekløveret i toppen.
Pong topper også på parametrene ‘Gode til at skabe resultater’ og ‘Fleksible og agile’, og det matcher måske meget godt, hvad bureauet gerne vil.
I hvert fald sagde Mikkel Elung bl.a. følgende i et bureauportræt i 2022 på Bureaubiz:
”De bedste løsninger bliver til i et åbent og tæt samarbejde. Vi lukker ikke briefen ind i et rum og kommer ud tre uger senere med en stor løsning og en lille fanfare. Samarbejdet med kunden er uformelt med mange pitstops undervejs, og vores kunder kommer med input, der så godt som altid gør idéerne bedre. Kunderne har en direkte linje til de kreative – og omvendt. Det er mere frugtbart end at gætte eller arbejde ud af en retning, der måske ikke er levedygtig.
Ideerne er altid til diskussion, og derfor arbejder vi i åbne dokumenter internt på bureauet – så alle på projektet kan følge med og komme med input løbende. Det betyder også, at de kreative skal være indstillet på, at deres darlinger en gang imellem bliver dræbt tidligere end i mere traditionelle processer.”
Blandt det førende trekløver er feltet snævret ind, idet både Accenture Song og Kunde & Co har oplevet en stigende score, mens &Co. er faldet lidt tilbage.
Kunde & Co repræsenterer en bemærkelsesværdig stabilitet. Bureauet nærmest ejer parameteren ‘Strategisk stærk’, og i alle år med imageanalyser – også dengang, hvor det var Berlingskes Nyhedsmagasin, der stod for dem – har bureauet hørt til i toppen.
Accenture Song indtog imagetronen op til, at &Co. overtog den, men det var under navnet Hjaltelin Stahl. Sidste år blev bureauet listet som ‘Accenture Song (tidl. Hjaltelin Stahl)’, mens det i år er listet rent som Accenture Song.
“Navneskifter koster på kendskab. Det har vi set i mange tilfælde, og det har også haft betydning for Accenture Song. I år går bureauet frem på den kvalitative dimension (BrandPosition), og det kan være et godt udgangspunkt. Hvis bureauet evner at øge kendskab og gøre sig mere interessant for annoncørerne, uden at det koster på de kvalitative parametre, så bliver spørgsmålet, om de kan true &Co. på toppen,” siger adm. dir. Mogens Østergaard, MyResearch.
Brand Power Reklamebureauer
Sidste års placering i parentes
- &Co. (1)
- Accenture Song (3)
- Kunde & Co (2)
- Pong (9)
- Robert/Boisen & Likeminded (4)
Brand Position
Sidste års placering i parentes
God forståelse for kundernes forretning
- BirdsAtFive (Ny)
- Accenture Song (3)
- Kunde & Co (1)
Gode til at skabe resultater
- Pong (3)
- Boye & Spellerberg (5)
- &Co. (1)
Gode digitale kompetencer
- BirdsAtFive (Ny)
- Nordlid (1)
- Drum Cph (6)
Strategisk stærke
- Kunde & Co (1)
- Accenture Song (3)
- Advice (4)
Fleksible og agile
- Pong (2)
- BirdsAtFive (Ny)
- DrumCph (1)
Kreativ stærke
- Pong (2)
- &Co. (1)
- Boye & Spellerberg (4)
Gode til at analysere og anvende data
- Nordlid (1)
- BirdsAtFive (Ny)
- Kunde & Co (2)
Gode til forbrugerindsigt
- Accenture Song (3)
- Drum Cph (15)
- Kunde & Co (14)
Gode til at integrere kommunikation
- Accenture Song (5)
- Advice (4)
- Advance (2)
MyResearch har siden 2008 stået bag gennemførelsen af MyImage Bureau. Indsamling af data er sket i uge 40-46. 1028 marketingansvarlige har deltaget, hvilket svarer til 34 pct. af de adspurgte.
Der er spurgt til 26 reklamebureauer, 19 digitale bureauer og 14 mediabureauer.
Brand Power scoren fremkommer gennem en sammenregning af Brand Strength og Brand Position. Brand Strength er kvantitative parametre så som kendskab og om en annoncør ville invitere bureauet med i en pitch. Dette holdes op mod bureauets bruttoavance og dermed får man et tal for Momentum. Brand Position er kvalitative parametre, hvor annoncører med et rimeligt kendskab til et bureau bliver bedt om bedømme, hvorvidt 9 kvalitative udsagn passer på bureauet.