Som bureaustifter får du alle opture og nedture … ganget med 1000

Peter Engholm
peter@bureaubiz.dk

At stifte et bureau var hverken en drøm eller en plan. Men Mette Danmark var med til at stifte Clienti. Her fortæller hun om barrierer og glæder ved at eje en virksomhed. Hun giver helt bevidst ingen råd, men læs alligevel.

Det hele lyder ligetil, når man ser på Clienti i dag: 34 medarbejdere fordelt på Aalborg (hvor det begyndte) og Aarhus.

Regnskabstallene er yderst fornuftige og kan ses nederst i denne artikel. Dette er imidlertid ikke en regnskabshistorie, men den kombinerede historie om bureauet og medstifter Mette Danmark. 

Bureaubiz’ store startup-undersøgelse fra tidligere på året viser, at mandlige bureauansattes iværksætter-trang er dobbelt så stor som kvindernes. Men de kvindelige bureaustiftere findes, og en af dem er Mette Danmark. 

Det lå nu ikke i kortene, at hun skulle være med til at stifte bureau tilbage i 2011. 

”At stifte virksomhed har aldrig været en egentlig drøm. Det var ikke noget, jeg længe havde overvejet, men nogle ydre omstændigheder fik sat processen i gang: Bureauet, jeg var på, lukkede,” siger Mette Danmark og uddyber:

Vi – min daværende kompagnon og jeg – syntes, at der manglede et brandbureau med det, vi kunne, og de kompetencer, vi mente skulle til. Så sammen med de rigtige medarbejdere vidste vi, at det her kunne vi skabe sammen”.

Hvis ikke bureau-selvstændigheden var en drøm, hvad var så?

”Jeg brænder for arbejdet med kunder. Jeg ville bare lave det, jeg hele tiden havde gjort – på den måde, jeg mente det skulle gøres på. Det viste sig, at det bedst kunne lade sig gøre med eget bureau,” siger Mette Danmark.

Hvilke barrierer skulle du overvinde i den forbindelse?

”Jeg ville aldrig have haft lyst til at gøre det alene, og jeg havde ikke gjort det uden min daværende kompagnon og efterfølgende sammen med Rasmus og Charlotte – mine nuværende partnerkollegaer. Det at skabe noget sammen med nogen, man både respekterer og elsker at arbejde sammen med, er afgørende for mig,” siger Mette Danmark.

Derudover var der de barrierer, hun selv satte op: 

”Jeg var bevidst om, hvad jeg i givet fald gik ind til. Jeg brænder for at arbejde med kunder, og som ejerleder går der bare også meget tid med ledelse og administration. Jeg skulle gøre op med mig selv, om jeg var klar til det” siger Mette Danmark og tilføjer:

”Og så skal man være klar på, at det er en livsstil. Ud over at det rent finansielt kræver, at man i en periode har sit ‘hjem’ med på arbejde i forhold til krav om sikkerhedsstillelser etc., så er der for altid en del af din hjerne, som aldrig holder fri. Sådan er det i hvert fald for mig. Især i etableringsårene. Og jeg havde en dreng på to år på det tidspunkt. Dén kombination kan jeg, som udgangspunkt, ikke anbefale nogen.

Ingen naivitet, men der skulle sættes trumf på

Det lyder som om, at der var meget, der skulle overvejes … 

”Det skulle i hvert fald ikke være en naiv beslutning. Jeg var – og er – helt med på de fordele, der er ved at have sit eget. Som alt andet er der bare ikke noget, der er gratis. Der følger noget med, og ligesom du som ejer får upsides – så er det også dig, der skal tage downsides – og det er dig, der er den. Der er ikke andre til at tage risikoen, og det tror jeg, at nogle indimellem glemmer,” siger Mette Danmark.

Hvad fik dig så overbevist?

”Flere ting. Der var et ‘men hvad skal jeg så lave?’, og så kriblede det i fingrene. Men jeg tror, min mand satte trumf, da han sagde: ‘Du har evnen, og muligheden er der. Det værste, der kan ske, er, at du mister nogle penge. Det svarer til, at du køber en ny Passat, du aldrig kommer til at køre i. Er det ikke risikoen værd?’ ”

Hvad har overrasket dig ved at stifte bureau?

”Glæden ved at skabe noget var endnu større, end jeg havde regnet med. At kigge ud over kontoret en sen aften – og dem er der mange af, selv om det jo er umoderne – og tænke: Hold kæft, hvor har vi egentlig gjort det godt” siger Mette Danmark og tilføjer:

”Særligt i begyndelsen fyldte fokus på likviditetsstyring ekstremt meget. Altså: Hvor mange penge er der? Løber man tør? Er der til løn? Det var også dét, mange kommenterede –om jeg virkelig havde nerver til at tænke på alle de familier, der blev afhængige af én.”

Dertil kommer et fundamentalt aspekt, der ikke er overraskende, men som fylder meget: 

”Hvad skal der egentlig til for, at 35 mennesker har en arbejdsplads, der fungerer? Hvad får et kontor og en dagligdag til at køre? Alle de mange små ting, der skal tages stilling til, for at det kan lykkes. Ret tidligt prioriterede vi at ansætte en økonomi- og administrationschef, og det har vi aldrig fortrudt. 

Den store glæde – selv 12 år efter

Hvad er det givende ved at stifte virksomhed?

”Den store glæde for mig er at skabe noget hver dag, der skaber resultater for vores kunder – og at gøre det sammen med vores medarbejdere og mine partnerkollegaer. Der ligger også en glæde i at se de unge talenter udvikle sig og blive virkelig dygtige – og så det her med at arbejde med folk, der bare kan deres shit,” siger Mette Danmark og tilføjer:

”I fredags sad jeg i min bil fem minutter, inden jeg kørte fra parkeringspladsen på kontoret – efter en lang uge med store præsentationer, spændende optagelser etc. og tænkte ‘Hvor er det bare fantastisk at få lov at arbejde med sådan nogle dygtige folk, som vi har’ Det er jo den bedste følelse – og meget privilegeret, synes jeg.”

Det er 12 år siden, at du var med til at stifte bureauet. Det burde være tid nok til at tænke over, hvilket råd du vil give til dem, der pønser på at gå egne veje?

”Jeg bryder mig som udgangspunkt ikke om at give personlige råd til andre. For udgangspunktet er altid individuelt. At stifte virksomhed er også lidt et personligt udviklingsprojekt. Jeg er også en anden person i dag, end jeg var for 12 år siden. Klogere, synes jeg i hvert fald selv” siger Mette Danmark og uddyber:

”Timingen er heller ikke altid god, og nogle gange skal man bare sige ja.”

Spørgsmålet, som den enkelte skal besvare

I stedet for råd stiller Mette Danmark spørgsmål, som den enkelte bureaustifter-in-spe bør søge svaret på: 

”Hvorfor gøre det? Hvis svaret er den ultimative frihed, så er det – for mig – naivt. Jeg har altid Clienti i baghovedet, og mit hoved holder aldrig helt fri. Der er udfordringer, der er gode ting – og jeg ville ikke ønske mig det anderledes. Jeg elsker det, men jeg synes ikke, at man kan kalde det frihed,” siger Mette Danmark og tilføjer:

”Jeg synes, det er afgørende, hvem man gør det sammen med. Mine to partnerkollegaer er afgørende for mig, og reelt set de eneste, der 100 pct. forstår. Jeg ser nogen, der starter virksomhed med tætte venner, og nogle gange lykkes det, men jeg tror ikke, det er den bedste konstellation.

Hvad opsummerer dét at stifte og drive et bureau? 

”Det er alting på samme tid. Det bedste i verden, men også ekstremt hårdt. Du får alle opture og nedture – ganget med 1000 – fordi det er dig, der er den. Det er fantastisk – og frustrerende. Det er sjovt – og hårdt. Det er alle følelserne i hver sine ende af spektret. Den holdeplads skal du kunne holde til og have personligheden til,” siger Mette Danmark.

Nøgletal for Clienti

  • Bruttoavance 27,337 mio. kr. +5,0 pct.
  • Bruttoavance pr. medarbejder 976.305 kr. -2,5 pct.
  • Lønandel 65,5 (63,4)
  • Resultat før skat +3,528 mio. kr. -9,7 pct.

Bruttoavancen er estimeret af Bureaubiz