Af Jasmin Mortensen, Redaktionsassistent hos Bureaubiz
Hvad er det lige TikTok kan - og hvordan kan vi bruge mediet?

Facebook, Instagram og Twitter – de sociale medier vi efterhånden kender. Burde vi tilføje TikTok til listen? Og hvilke muligheder er der markedsføringsmæssigt på TikTok?

Vi kan ikke længere undgå TikTok, når snakken falder på sociale medier. TikTok har over 500 millioner aktive brugere om måneden og vokser fortsat.


TikTok har nået 1 milliard brugere hurtigere end nogen anden social medie-app – men den startede ikke fra bunden. Kilde: FT research

TikToks fremstød
TikToks fremgang i Europa og USA skyldes først og fremmest, at Beijing-baserede ByteDance i august 2018 overtog appen Musical.ly og overførte samtlige brugere til TikTok.

Musical.ly havde dengang allerede 60 millioner månedlige brugere, og det kunne derfor gå begge veje, da brugerne vågnede op til en ny app på deres telefon.

Lige efter sammenlægningen af de to apps lavede ByteDance et digitalt markedsføringsfremstød, hvor TikTok blev promoveret på samtlige digitale platforme.

Og ser vi på antallet af brugere, så har strategien virket.

#whatisTikTokchallenge
Appen er ikke nogen nyskabelse. Den er baseret på 15-sekundersvideoer, der lægges ned over musik, som allerede ligger på appen. Det behøver ikke være lip sync, som Musical.ly baserede sig på, men kan også være lydsporet fra en filmscene eller en anden kendt video.

Altså er TikTok en form for kombination af Musical.ly og den populære app Vine, der blev lukket ned i 2017.

Et eksempel på det, jeg vil kalde en klassisk TikTok, ses nedenfor:


De korte videoklip er ikke udelukkende humor og selvpromovering – nogle videoer har mere seriøse vinkler. Formidlet gennem TikToks signaturform får alle videoerne et underholdningselement, der lægger en dæmper på alvorlige indlæg.  

Her ses et eksempel på det fra Røde Kors Canada:


Med det sagt, så fungerer TikTok som de andre store sociale medier: profiler, opslag og interaktion.

Også hashtags fungerer på TikTok, hvor det også er populært at udfordre gennem hashtags. Et eksempel på det er udfordringen #thefloorislava, hvor det gælder om at flytte sig fra jorden så hurtigt som muligt, når en anden råber: “Jorden er lavet af lava”.

Markedsføring på TikTok
Men hvordan kan man så bruge TikToks popularitet, når man markedsfører?

Det første skridt er at oprette en profil og dele videoer derpå som en del af markedsføringen.

På samme måde som YouTube og Instagram handler TikTok om at skabe content. Også på TikTok kan man nå ud til brugerne ved at indgå som en del i mediet og være med.

Et eksempel på et brand, der gør dette, er Red Bull. Her virker blandt andet deres hashtag #givesyouwings brugerinddragende, da brugere benytter hashtagget, når de uploader videoer, der passer ind i Red Bulls storydoing. Og så kan Redbull vælge at lægge dem op:

Og selvom det kan virke svært at lave TikTok-videoer, der formidler mere seriøse budskaber, så viser Røde Kors-eksemplet fra før, at det kan lade sig gøre – så længe det er på TikToks præmisser.

Også Ralph Lauren er med på bølgen og bruger TikTok til marketing. Med deres challenge #winningRL opfordrer de brugere til at lave deres egne videoer, hvor de vinder i tennis – eller i virkeligheden. De med flest engagement vil vinde nogle Polo Ralph Lauren U.S.

Et andet skridt er influencer-markedsføring.

Præcis som der er youtubere, der bliver kendt inden for deres sociale medie, så er der også profiler på TikTok, der opnår særstatus.

Og det kan ses om en mulighed for at implementere influencermarketing, som vi kender det fra blandt andet Instagram. Det er værd at bemærke, at TikTok ikke er så poleret et medie som Instagram.

Ud over det gælder det om at være kreativ på TikToks præmisser. Et eksempel er at starte en #-challenge. Eller finde en videotendens, der allerede er i gang på appen, og sørge for at være med på ‘det nyeste’.

Slutteligt er det også muligt at oprette reklamer på TikTok. De slår sig på at være brugerorienterede og på at skabe interaktion. Muligheden for at kunne reklamere på TikTok er relativ ny, og derfor er der ikke de samme reklamemuligheder, som der eksempelvis er udviklet for YouTube.

Man bør alligevel være påpasselig i forhold til at markedsføre på TikTok.

For nok har appen skabt en stor brugerbase, men i forhold til de etablerede sociale medier har TikTok ikke samme engagement rate. Raten beskriver, hvor ofte brugerne åbner appen.

I udgangen af sidste år havde Facebook og Instagram henholdsvis en rate på 95,5 % og 95 %, hvor TikTok havde en rate på 29 %.

Tikker uret for TikTok?
Og man kan godt være bekymret på mediets vegne, når de adskillige sammenligninger med appen Vine dukker op. Vine var et lignende medie, der var bygget på 6-sekundersvideoer.

To af Vines største problemer var, at de ikke skabte nok penge til ejeren, Twitter, og at de ikke kunne holde på deres profiler med særstatus.

Vine var ikke god nok til at markedsføre sig selv som markedsføringsplatform, og det kostede mediet livet. Derudover var de populære profiler på Vine, hvoraf de fleste er at finde på YouTube nu, ikke loyale over for mediet.

TikTok har også været i juridiske problemer. Blandt andet har mediet være bandlyst i Indien, da man mente, at det fx kunne udsætte børn for seksuelle forbrydere og mobning. I dag er bandlysningen ophævet. TikTok måtte i februar betale en bøde på 5,7 millioner dollars i USA for ulovligt at have indsamlet oplysninger om børn under 13 år.

Det er heller ikke alle aldersgrupper, der er på TikTok. TikToks brugere er hovedsageligt unge i alderen 16-24 årOg da appen er domineret af unge, kan en del af succesen være, at de unge her har et medie, som deres forældre ikke er en del af. Det er i hvert fald ikke svært at finde TikTok-hjælpeartikler til forældre. Men som de fleste sociale medier nu til dags, så findes der også privatindstillinger på TikTok.

Så på det punkt ligner dette medie også de etablerede.

Mens der er grund til at tvivle på TikTok, så kræver mediets størrelse, at vi tager det alvorligt. For måske udløser TikTok det potentiale, som Vine havde.

Vi har i hvert fald tænkt os at følge med, selvom vi ikke går helt TikTok-amok.

Kommentarer

Få nyhedsbrev

Tilmeld dig Bureaubiz’ ugentlige brief om bureauer, reklamefolk og marketing - og kom bedre rundt om branchen hver dag.

Tilmeld nyhedsbrev
En del af Creative Club