Vertica med over 150 medarbejdere har ingen chefer og ingen teamledere – jo, de har en direktør, og det er Jeppe Møller Hansen, fordi – som han sagde til de godt 50 bureauledere ved Creative Clubs bureaulederseminar – så kræver Erhvervsstyrelsen, at der er en direktør.
Den flade struktur betyder, at både lønforhandlinger og beslutninger ikke afhænger af enkeltpersoner, men i stedet involverer kolleger og endda algoritmer. Filosofien på bureauet er, at beslutningsprocesser bliver mest effektive, når magten fjernes.
”Når man skal træffe en beslutning, skal man spørge det vi kalder 2 eller 3 meningsfyldte berørte, og dernæst kan man tage en beslutning ud fra deres input. En gang imellem kommer en kollega og spørger mig om noget, selvom de har spurgt 2-3 andre kollegaer. Det er primært, hvis beløbene er meget høje. Jeg plejer at spørge, hvad de selv synes, og så går vi med det. I 9 ud af 10 tilfælde er det den rigtige beslutning,” sagde Jeppe Møller Hansen på bureaulederseminaret.
Det handler om at tage magten ud af ligningen
Også beslutninger om at tage en på en uddannelse eller på et kursus, tager medarbejderne selv. Der er ikke meldt noget uddannelsesbudget ud, men der er selvfølgelig et virksomhedsbudget, hvor uddannelse har en post.
”Men vi har aldrig oversteget det beløb, der ligger i budgettet,” fortalte Jeppe Møller Hansen.
Han erkender, at der både er fordele og ulemper ved den styringsform, men hele partnergruppen ser flest fordele.
”Selvfølgelig er der en gang imellem en, der træder lidt ved siden af, men det skal jo ikke styre alle de andre. I bund og grund handler det om, at man tager magten ud af ligningen, når folk arbejder i teams.”
Medarbejdertilfredsheden ligger højt hos Vertica (8,1 ud af 10) og kundetilfredsheden ligger også i toppen ifølge MyResearchs imageanalyse, hvor Vertica både i 2022 og 2023 var det bureau med den højeste kundetilfredshed og i 2024 lå nr. 3.
Algoritme styrer lønforhandlingerne
Alle medarbejdere refererer i princippet til Jeppe Møller Hansen, men han har selvfølgelig ikke tid til over 150 lønsamtaler. Derfor bruger man en algoritme til at hjælpe med, hvordan lønforhøjelserne skal fordeles.
”Vi bad 12 udviklere om at udvikle en algoritme, der skulle være mere fair end hvis det var en person, der tog beslutning om den enkeltes løn,” siger Jeppe Møller Hansen.
Det betyder, at man to gange om året sender en mail til medarbejderne, hvor man spørger dem, hvem de har samarbejdet med i det forgangne år og hvem de mener, de kan vurdere. Mindst otte personer skal vurdere en medarbejder.
”Hvis en medarbejder af en eller anden grund – det kan fx være, at de ikke har været her længe nok, eller at de ikke arbejder i teams, tager vi en 1-1-samtale,” sagde Jeppe Møller Hansen.
Medarbejderne vurderer en kollega på fire parametre, hvor man skal rangere fem kolleger i forhold til hinanden. Det er på 1) viden og erfaring, 2) produktivitet og kvalitet, 3) nytænkning og forandring, 4) kultur og kollega.
”Er det en fair måde at gøre det på? Den er ikke nødvendigvis altid helt fair, men den er mere fair, end hvis jeg skulle gøre det.”
Beslutninger ligger ude i de enkelte teams
De forskellige teams i Vertica kan enten være permanente eller midlertidige. Den største gruppe er tech drive-teamet, hvor der er 65 medarbejdere, så er der bl.a. et allokeringsteam, et strategiteam, kundeteams, serviceteams og et leveranceteam.
”I allokeringsteamet har vi daglige allokeringsmøder, hvor vi bl.a. kigger på at flytte rundt på folk selvom det er noget, vi helst vil undgå. Det er bedst at fastholde folk på projekter, hvis du swopper folk for meget, ryger rentabiliteten. Og kunderne foretrækker også, at der er de samme medarbejdere i teamet.”
Strategiteamet lægger retningen og så har man også et partnerteam.
”Partnerteamet består af dem, der ejer virksomheden. De tager typisk beslutninger på virksomhedsniveau. Ellers ligger de øvrige beslutninger i de enkelte teams,” fortalte Jeppe Møller Hansen på bureaulederseminaret.
Endnu et team er et karrierecoachteam, som står for trivsel og karriereudvikling for den enkelte medarbejder.
”Alle kan vælge at have en karrierecoach eller en karrierevejleder. Vejlederen hjælper med faglig udvikling, coachen med den personlige udvikling. Man kan vælge forskelligt i perioder. Lige nu har vi 36 coaches og 105 medarbejdere har en karrierecoach. Hver karrierecoach har altså 2-5 kolleger som de er coach for.”
De midlertidige teams kan fx være et indretningsteam og et hjemmearbejdeteam.
Ingen faste regler
Hos Vertica har man ingen faste regler, fortalte Jeppe Møller Hansen.
”Vi har dog nogle tommelfingerregler, men netop fordi der ikke er nogen regler, og vi er så flad en organisation, kan det godt være lidt svært for nye medarbejdere at finde ud af, hvordan det hele hænger sammen, og det kan godt tage ret langt tid for dem.”