Af Pia Osbæck, journalist
Kilde: Canneslions.com

Kim Jong Andersen giver sit bud på 11 kampagner, der kunne hente en Cannes-løve hjem i år. Læs her, hvem DDA-formanden tror på og hvorfor.

I sidste uge afslørede reklamebureauet Leo Burnett traditionen tro deres Cannes Predictions. I denne uge kommer formanden for Danish Digital Award, Kim Jong Andersen, med sit bud på, hvilke kampagner der har de største vinderchancer i Cannes.

Leo Burnett tror på én dansk vinder: Carlings og Virtues ’adDRESS the Future’. Den tror DDA-formanden også på, men han har også en anden dansk kampagne på sin vinderliste, nemlig Velux, der har hentet priser en masse.

Store virksomheder bruger marketingteknologi som en gimmick
Generelt mener Kim Jong Andersen dog, at danske og i det hele taget nordiske virksomheder opererer på nogle andre præmisser end de store internationale virksomheder, der har langt større budgetter.

”I eksempelvis amerikanske virksomheder, der har store budgetter og store marketingafdelinger, er der en forventning om, at man investerer mere i brandet, og kampagnerne skaber derfor primært brandawareness. Her fungerer de nordiske kampagner mere som salgssupport og er knyttet til forretningen og går derfor primært efter at skabe ROI.”

Den nordiske tilgang har dog en anden fordel, mener Kim Jong Andersen:

”I de nordiske virksomheder er der en transformation i gang, hvor marketingteknologi bliver adopteret ind i forretningen og dermed integreres med de forretningskritiske processer for at gøre kundeoplevelsen bedre. Den trend kunne man se i Danish Digital Award med f.eks. Danske Spil og Arla,” siger Kim Jong Andersen og fortsætter:

”Man ser den også lidt i Cannes, men de fleste store brands, der er repræsenteret her, bruger stadig marketingteknologi og data som en gimmick eller gadget, der skal skabe kendskab til brandet. Det er sjældent, man hører om, hvor meget forretningsmæssig effekt de kampagner har fået, og som regel bliver effekten her opgjort i earned media i stedet.”

Det er dog ikke det samme som at sige, at Kim Jong Andersen ikke er imponeret over de store brands’ kampagner. Her er Kim Jong Andersens liste over dem, han tror, der kan hive en løve hjem:

Carlings får en løve
Carlings kampagne ’adDRESS the Future’ fra Virtues danske kontor vil klare sig godt. Kampagnen er for Carlings digitale kollektion, hvor man tager et billede af sig selv og så kan få tøjet designet til sit billede, som man bagefter f.eks. kan lægge på Instagram.

Lige som almindeligt tøj bliver det digitale tøj udsolgt – eller udløber i hvert fald.

Tøjproduktion er noget af det, der belaster klimaet rigtig meget, og med en virtuel webshop, hvor man kan klæde sig på virtuelt, rammer den lige ind i tidsånden og det store fokus på klima og miljø.

Velux får nok ikke guld, men …
Det er måske en smule biased, men jeg tror også på danske & Co. og Velux’ kampagne ’The Indoor Generation’, som har vundet et utal af priser.

Senest blev & Co. årets bureau ved Creative Circle Award, og Velux blev kåret til årets kunde, mens kampagnen vandt fem guld- og to sølv-awards. Og ved DA&D i sidste måned vandt kampagnen en Graphite Pencil.

Den tager ikke guld i Cannes, da den er ikke spektakulær nok i sin kategori, men det er bemærkelsesværdigt, at et brand som Velux står bag. Den går langt ud over produktet på en meget begavet måde.

Lacostes Crocodile Inside får formentlig guld
Jeg blev totalt blæst bagover af Lacostes film ’Crocodile Inside’, som er lavet af BETC i Paris.

Den handler om et par, der går fra hinanden, og så bryder hele deres lejlighed og den bygning, de bor i, sammen. ”Life is a beautiful sport” er payoff’et. Alt det, tilsat soundtracket af Édith Piafs L’hymne á l’amour, efterlader et storladent indtryk.

Jeg ved ikke, om filmen tager Grand Prix, men den tager minimum sølv og formentlig guld.

Titanium: Volvos E.V.A. Initiative kan gå hele vejen
Forsman & Bodenfors’ kampagne for Volvo ’The E.V.A. Inititative: Equal Vehicles for All’ handler om, at de fleste sikkerhedstests for biler udelukkende er baseret på mandedukker.

Og det er faktisk ret skræmmende, for Volvos testforsøg påviser nemlig, at kvinder og børn grundet en anderledes anatomi end den mandlige har større risiko for piskesmæld og brystskader.

Den, tror jeg, kan gå hele vejen til en titanium.

Microsofts handicap-controller: Tænk, at ingen har fundet på det før
Microsofts kampagne ’We All Win’ er lavet af McCann New York og blev vist under Super Bowl.

Det er ganske enkelt fedt lavet, og idéen om at producere en handicapvenlig spil-controller må siges at være en game changer.

Og så er det mærkeligt, at ingen før har tænkt på, at de, der er bundet til en kørestol, måske spiller meget og derfor i høj grad har brug for en særlig og inkluderende controller.

 

New York Times når helt til tops
’The Truth is Worth It’ er en fantastisk kampagne lavet af Droga5. Den består af flere film og slår et slag for, hvorfor det er værd at betale for journalisme.

Det er en reklame for New York Times, men også meget mere end det. Den viser blandt andet emigrantbørn, der bliver skilt fra deres forældre ved den mexicanske grænse, og Facebook-skandalen i Myanmar om etnisk udrensning.

Den, tror jeg, når helt til tops.

Nike-reklame kommer i superligaen
Nike og Wieden+Kennedys kampagne ’Dream Crazy’ med den tidligere NFL-quarterback Colin Kaepernick som hovedperson hører til blandt de allerbedste.

Just do it ligesom Nike: Purpose når det er bedst

Selvom det var kontroversielt at bruge Colin Kaepernick, der i protest mod racisme og social ulighed knælede under den amerikanske nationalsang, havde Nike uden tvivl undersøgt, hvad konsekvenserne ville være.

Aktiekursen faldt i starten, men efter nogle måneder fik Nike den højeste aktiekurs nogensinde. De vidste godt, at de ville miste nogle, men kernemålgruppen støttede op.

 

Guerilla-marketing fra Burger King
Kampagnen eller snarere gimmicken ’Whopper Detour’ fra Burger King har været meget omtalt på den digitale scene, og den kommer til at klare sig godt.

Burger Kings app – der kunne score dig en Whopper for en penny, hvis appen registrerede, at du stod inden for en radius af 100 meter fra en McDonald’s – er guerilla-marketing, når det er sjovest.

Leo Burnett har en sikker vinderchance i datakategorien
En kampagne, der bruger data på en meget rørende måde og i en kreativ kontekst, er ’The Time We Have Left’ af Leo Burnett i Madrid for Pernod Ricards spiritusbrand Ruavieja.

Kampagnen er meget smuk og minder os om, at vi skal huske at nyde hinandens selskab, imens vi har muligheden, ved statistisk at udregne, hvor lang tid man har tilbage sammen med venner og familie.

Hermed smelter statistik og kreativitet flot sammen, og jeg er sikker på, at det bliver en vinder i datakategorien.

Genialt stunt
Skittles er et af mine yndlingsbrands, og under sidste Super Bowl gjorde de noget helt andet, end de har tradition for. De lavede nemlig en musical på Broadway med Michael C. Hall, der har hovedrollen i HBO-serien Dexter.

Musicalen, der blev spillet samtidig med Super Bowl, blev udsolgt, og det sjove er, at musicalen handlede om, at reklamer ødelægger folks liv, og den tiltrak netop de mennesker, der ikke gider at se reklamer på netop den dag, hvor der er flest, der ser reklamer.

Det fik Skittles rigtig meget omtale ud af.

Svær at komme udenom
En anden kampagne, der trak mange overskrifter, og som er svær at komme udenom, er Adidas’ kampagne ’Billie Jean King Your Shoes’, som blev lavet i anledning af 45-året for dagen, hvor Billie Jean King spillede tennis mod en mand.

Adidas har fundet ud af, at mange yngre kvinder i USA holder op med at dyrke sport, og kampagnen er en reminder om, hvor meget man kan få ud af at fortsætte med at dyrke sport.

Kampagnen skabte også en debat om kønsforskelle og ligestilling inden for sport.

 
Disclaimer: Vi bad Kim Jong Andersen komme med sine bud, før Leo Burnetts liste blev bragt på Bureaubiz i sidste uge.

Interesseret i mere indhold som dette? Skriv dig op til vores nyhedsbrev her.

Kommentarer

Få nyhedsbrev

Tilmeld dig Bureaubiz’ ugentlige brief om bureauer, reklamefolk og marketing - og kom bedre rundt om branchen hver dag.

Tilmeld nyhedsbrev
En del af Creative Club