Forudsigelse nr. 2: Matter – Den smart home-løsning, vi har ventet på, er her nu

Tim Frank Andersen,
stifter af Liveshopper

Tim Frank Andersen har de seneste år leveret 10 tech-forudsigelser for det kommende år. I år er ingen undtagelse. Her er den anden, hvor Tim Frank Andersen forudser, at Internet of Things endelig får sit gennembrud.

Forbrugerorienterede IoT-produkter har været talk of town i flere år. Jeg skrev allerede om mulighederne tilbage i 2019, men det har til tider været meget bøvlet at få tingene til at virke. Og det har været nærmest umuligt at få devices fra forskellige udbydere til at tale sammen. Men nu ser det endelig ud til, at vi bliver i stand til at forbinde vores smart home-enheder på tværs af leverandører og systemer. Det kan meget vel skabe det store gennembrud for IoT, som vi har ventet på.

Rigtig mange har igennem de seneste år investeret i en smart-højttaler fra Amazon, Google, Samsung eller Apple, og selvom de er lidt ustabile og ikke altid forstår hvad vi spørger om, så har de for mange banet vejen for nem stemmestyring af alt fra varme, persienner, musik, belysning, dørlåse og alarmsystemer.

Men én overordnet udfordring har forhindret Smart Home-området i at vækste så meget, som mange af os havde forventet: Hardwareleverandørerne har udviklet deres udstyr omkring deres egne infrastrukturer og kommunikationsprotokoller. Så hvis du begyndte at købe produkter på tværs af fabrikanter som Samsung, Apple eller Google, kunne du ikke uden problemer få dine forskellige produkter til at fungere og tale sammen.

Manglende standarder er en klassisk udfordring, når et nyt teknologiområde opstår. Tænk bare på de forskellige browsere i begyndelsen af internet-æraen; tænk på e-læsere og forskellige ebogsformater, hukommelseskort eller opladere. For at en teknologi kan blive en succes, er det afgørende med interoperabilitet og en fælles åben standardprotokol.

Matter – den nye standard for IoT-produkter

På trods af at det har taget tid for de store IoT-aktører at sætte sig sammen og blive enige, så lykkedes det endelig i oktober 2022, hvor 300 virksomheder fra forskellige industrier enedes om at lancere en ny, kompatible protokol kaldet Matter.

Dette initiativ fra Connectivity Standards Alliance har potentialet til at sikre friktionsfri implementering af sikre end-point-to-cloud-løsninger, som vi har drømt om. Det kommer til at gøre det hurtigere og nemmere at sætte nyt udstyr op, og det vil medvirke til at sænke barriererne for IoT forbrugeraccept væsentligt. Jeg tror vi kommer til at se installationsprocedurer, der er understøttet af Near Field communication, som vi kender fra betaling med vores mobiltelefon i butikker, så et enkelt tryk på din telefon kan gøre opsætningsarbejdet for dig.

Men det handler også om fremtidig digital sikkerhed, når alle vores ting en dag er forbundne og konstant online. Matter-løsningen er designet til at fungere lokalt over wifi, så den virker uden at skulle i skyen, når du f.eks. vil tænde dit lys. Og endelig rummer Matter potentialet til at forbedre pålideligheden markant.

Den rigtig gode nyhed er, at alle de store spillere står bag dette initiativ: Google har allerede frigivet sine første Matter-kompatible produkter og flere vil følge. Derudover understøtter Apple med IOS 16.1 – som blev udgivet i november 2022 – Matter, og Amazon har offentliggjort deres udrulningsplaner for Matter-understøttede produkter.

Så hvad kan vi forvente i 2023? Først og fremmest en masse opdaterede og nye Smarthome enheder, der er kompatible med Matter. På CES 2023 – verdens største forbruger elektronik event afholdt i januar – var Matter det store buzzword på tværs af udstillingshallerne. Flere interessante lanceringer blev annonceret med det smukke touch display i træ fra MUI Labs som en sikker vinder.

Samsung SmartThings Station ligner en vindende Matter-kompatibel Smart Home Hub, der samtidig fungerer som en trådløs oplader og en enhedssporing, der kan hjælpe dig med at finde dine forlagte ting.

Men du kan også få glæde af Matter i dit køleskab i 2023. Hvis du vel at mærke opgraderer til det nyeste køleskab fra Samsung, der med en 32” skærm i døren understøtter Matter og giver dig et fremragende overblik over – og styring af hele din Smart Home-opsætning.

Min forudsigelse

Supporten og udrulningen af Matter vil endelig føre til Smart Home-systemer, der fungerer gnidningsløst på tværs af fabrikanter. Forvent, at stort set alle fremtidige enheder vil kunne tilsluttes samme løsning og vil være kompatible i løbet af et års tid. Jeg forudser, at Matter vil løfte efterspørgslen på Smart Home-løsninger gevaldigt, så snart det går op for forbrugerne, hvor nemt det nu er at få det hele til at virke.

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning