Ny konge blandt fodboldens superbrands

Zandra Damsgaard
zandra@bureaubiz.dk

Ronaldo eller ej – Real Madrid er verdens stærkeste og mest værdifulde fodboldbrand. Trods aktuel sportslig krise har de seneste års ”vanvittige præstationer” ifølge eksperterne løftet klubbens økonomi og omdømme op på absolut øverste hylde.

Der er dem med historie. Der er dem med penge. Og så er der 117 år gamle Real Madrid Clube de Fútbol.

Blandt fodboldens superbrands er Real Madrid det største. Det viser i al fald den netop offentliggjorte top-50 fra Brand Finance, der nu i 14 år har opgjort værdien af alverdens fodboldbrands på diverse parametre.

Det var den spanske Kong Alfonso, der i 1920 gav klubben lov til at kalde sig royal (real), og med en brandværdi på 1,646 mia. euro svarende til 12,3 mia. kr. vipper kongeklubben hæderkronede Manchester United af førstepladsen som verdens mest værdifulde fodboldbrand.

Herudover er Real Madrids brand ifølge Brand Finance også det stærkeste af slagsen – stærkere end landsmændene fra F.C. Barcelona, der sidste år smykkede sig med den titel.

Real Madrid, der senest toppede listen i 2010, har slet og ret den i fodboldverdenen største såkaldte enterprise value, som er en virksomheds totale værdi.

Fodboldens mest værdifulde brands
1. Real Madrid
2. Manchester United
3. F.C. Barcelona
4. Bayern München
5. Manchester City
6. Liverpool
7. Chelsea
8. Paris Saint-Germain
9. Arsenal
10. Tottenham Hotspur

Kilde: Brand Finance

Fodboldens stærkeste brands
1. Real Madrid
2. F.C. Barcelona
3. Bayern München
4. Manchester United
5. Liverpool
6. Manchester City
7. Arsenal
8. Chelsea
9. Juventus
10. Tottenham Hotspur

Kilde: Brand Finance

Og det skorter ikke på roser fra Brand Finance:

”Den mest succesfulde klub i europæisk fodbolds historie høster endelig frugten af årtiers spektakulære præstationer både på og uden for banen,” lyder det således ganske ublu fra Brand Finance-direktør Bryn Anderson.

Men… hov!
Men hvordan i alverden, vil den fodboldkyndige læser med rette spørge, kan Real Madrid kvalificere sig til den form for hæder i kølvandet på en mildt sagt skuffende sæson, som også var den første uden hverken superstjernen Cristiano Ronaldo eller succestræneren Zinedine Zidane?

En sæson, hvor klubben måtte se såvel mesterskab som pokaltitel gå til ærkerivalerne fra F.C. Barcelona, mens Real Madrid selv må tage til takke med en tredjeplads i den bedste spanske række?

En sæson, hvor man som forsvarende Champions League-mestre med bøjede hoveder måtte forlade selv samme turnering allerede i ottendedelsfinalen efter et svidende nederlag på eget græs til lille Ajax Amsterdam?

En sæson, hvor det aldrig lykkedes at lappe det gabende hul efter Cristiano Ronaldo, der – 33 år gammel og med alle tænkelige titler i bagagen – sendte chokbølger gennem hele fodboldverden ved i sommeren 2018 at drage til Juventus efter ni års succesridt med Real Madrid?

Og en på trænersiden turbulent sæson med to fyringer, inden legenden Zidane i år blev hentet hjem igen?

“En vanvittig præstation”
Inden Barcelona-fans verden over nedlægger protest og boykotter både bold, Bureaubiz og Brand Finance skal bemærkes, at sidstnævntes opgørelser blandt andet baserer sig på ISO-certificerede beregningsmetoder.

Først og fremmest skal forklaringen findes i det faktum, at opgørelsen er foretaget hen over kalenderåret 2018 og dermed omfatter to halve fodboldsæsoner, hvoraf den ene altså sportsligt var markant bedre end den anden.

Kenneth Holm Cortsen, der forsker i sportsøkonomi og -branding ved UCN (University College of Northern Denmark) og Aarhus Universitet, er ikke overrasket over, at netop Real Madrid har taget tronen.

En enkelt skuffende (halv) sæson er nemlig ikke nok til at ødelægge et solidt omdømme, der i netop 2018 blev kronet med Real Madrids tredje Champions League-trofæ i træk, klubbens 13. i alt.

”Tre Champions League-triumfer i træk er en vanvittig præstation, og sådan noget har kæmpebetydning. Champions League er fodboldens guldåre – der findes ikke noget større i klubfodbold. Her konkurrerer man ikke bare med fornuftige spanske klubber, men med de bedste af alle,” siger Kenneth Holm Cortsen til Bureaubiz.

Money, money, money
Triumfer i den hjemlige liga er ikke længere tilstrækkeligt, påpeger han med henvisning til blandt andet fyringen af succestræneren Allegri i Juventus. Det handler om at vinde Champions League.

Her spiller penge en ikke ubetydelig rolle for en klubs resultater og dermed også dens brand.

”Penge kan betyde, at du præsterer sportsligt, og det har en afsmitning på dit brand. Det handler om stjernespillere og -trænere. For eksempel Pep Guardiola har hevet City op på et andet niveau, ligesom han gjorde det med Barca og Bayern,” forklarer Kenneth Holm Cortsen.

Også i Deloittes årlige opgørelse, Football Money League, ligger Real Madrid i top, her alene målt på omsætning – ganske som hos Brand Finance efterfulgt af Barcelona, Manchester United og Bayern München.

Fodboldens stærkeste brands
1. Real Madrid
2. F.C. Barcelona
3. Bayern München
4. Manchester United
5. Liverpool
6. Manchester City
7. Arsenal
8. Chelsea
9. Juventus
10. Tottenham Hotspur

Kilde: Brand Finance

Fodbold er med Kenneth Holm Cortsens ord blevet et spil om penge, og det har betydning for klubbernes brands og forskydningerne mellem selv samme.

”Hvor fodbold før var fra arbejderklassen, er det i dag et money game. Fodbold er blevet et globalt fænomen, hvor nogle af de her nyrige klubber som Manchester City, Paris Saint-Germain og Chelsea kommer ind og stjæler billedet.”

Økonomi og kultur
Har du penge, så kan du få. Med stærke pengemænd i ryggen har klubber som de førnævnte investeret stort i stjernespillere med det primære formål at stryge til tops i netop Champions League.

Med den udvikling i tankerne giver det ifølge Kenneth Holm Cortsen god mening som Brand Finance at skelne mellem henholdsvis stærke og værdifulde brands.

Her skiller en klub som Real Madrid sig ud ved at omfatte begge dele, og Brand Finance fremhæver da også Real Madrids ”finansielle, kulturelle og politiske styrke” samt en meget stærk opfattelse af klubben blandt dens tilhængere som udslagsgivende.

Der er penge, og der er kultur.

Vi elsker (stadig) England
Af samme grund indtager de engelske klubber fortsat en særlig position blandt fodboldens superbrands.

Selv om Real Madrid har overhalet Manchester United hos Brand Finance, dominerer fodboldens moderland listens fineste del, hvor seks ud af ti klubber er hjemhørende i den engelske Premier League. Det samme gør sig gældende i Deloittes opgørelse.

Det skyldes, understeger Kenneth Holm Cortsen, at omdømme i høj grad handler om historie, traditioner og succes over tid – og her indtager England og Premier League en særlig plads i manges hjerter.

”Liverpool har jo vundet de fornemste europæiske titler, og på mesterskabsdelen topper United. Vi kender klubberne, deres succeser og katastrofer, og den historik præger. Engelsk fodbold har altid været eksponeret, og Premier League er den stærkeste nationale klubturnering i verden.”

Ikke desto mindre har altså kongeklubben fra Madrid nu indtaget tronen som verdens stærkeste – og mest værdifulde – fodboldbrand.

Se rapporten Football 50 2019 fra Brand Finance her.

Se rapporten Football Money League 2019 fra Deloitte her.

Interesseret i mere indhold som dette? Skriv dig op til vores nyhedsbrev her.