Så kom recessionen på annoncemarkedet

Peter Engholm
peter@bureaubiz.dk

Forudsigelsen fra IRM holder stik: Efter to kvartaler med tilbagegang i annonce-investeringerne er markedet i recession.

Instituttet för Reklam- och Mediestatistik (IRM) står for undersøgelsen af annoncemarkedet herhjemme. Og det svenske institut debuterede flot, da man så tilbage på 2022, hvor annonceomsætningen satte rekord med 16,8 mia. kr. 

Siden har både forudsigelser og rapporteringer været mindre gode at læse om. Men point for at ramme rigtigt, for IRM forudså recession på annoncemarkedet, og det har holdt stik. Desværre.

I andet kvartal 2023 omsatte annoncemarkedet 4,1 mia. kr., hvilket er 4 pct. lavere end samme kvartal året før.

Nationaløkonomer anvender ofte to kvartaler med tilbagegang i økonomien som definition på en lavkonjunktur. IRM gør det samme på annoncemarkedet. Og da tilbagegangen i andet kvartal følger i halen på et minus på 1,7 pct. i første kvartal, er snoren hermed klippet over til recessionen. 

De digitale annonceinvesteringer viser en marginal fremgang på 1,2 pct. i andet kvartal. Væksten i kategorien er dermed bremset op efter de gode år 2021 og 2022. Underkategorierne udvikler sig forskelligt: Sociale netværk samt online video og søgemaskinemarkedsføring havde vækst, mens investeringerne i banner, markedspladser og podcast gik tilbage i perioden. 

Der var tocifret tilbagegang for trykte aviser og tv, mens outdoor fik en marginal fremgang takket være de digitale udendørsreklamer.

Madeleine Thor, dir. for IRM.

”Vi forudså lavkonjunktur på det danske annoncemarked i 2023, og nu er den her. Og vi kan se, at det bliver hårdt for annoncemarkedet resten af året,” siger Madeleine Thor, direktør på IRM, og uddyber:

”Det er først i 2024, vi kan forvente, at markedet igen vil begynde at vokse”.