Danskerne elsker liveshopping: Sådan kommer du selv i gang med at sælge

Thomas Peham,
marketingdirektør hos Storyblok

Klumme: Da covid-19 stak en kæp i hjulet på konventionel shopping i butikker, begyndte onlineshopping for alvor at spire frem på de sociale medier. Og selv efter restriktionerne blev ophævet, og hverdagen vendte tilbage, er onlineshopping kommet for at blive.

Ikke alle digitale trends er værd at bruge penge, tid eller resurser på. Det er let at blive forblændet af alt nyt, der glimter og skinner, og lægger man sin virksomheds fremtid og eksistens i hænderne på trendsættere, fremtidsforskere og dommedagsprofeter, er det dømt til at gå galt.

Alligevel tør jeg godt lægge hånden på kogepladen og påstå, at liveshopping er kommet for at blive.

Den seneste E-handelsanalyse fra Dansk Erhverv taler sit tydelige sprog: Siden butikker, virksomheder og forbrugere lærte begrebet ’liveshopping’ eller ’SoMe-shopping’ at kende under lockdown, er interessen kun steget.

Altså hvor virksomheder livetransmitterer via eksempelvis Instagram og sælger produkter derigennem til seere og følgere.

Mange eksperter forventede ellers det modsatte, så snart samfundet åbnede igen – men danskerne er stadig vilde med den nye købsoplevelse, og inden for de seneste tre måneder har hver tredje unge dansker liveshoppet eller deltaget i liveauktioner online.

Og på den anden side af Atlanterhavet er begejstringen så stor, at man alene i USA forventer, at 250 milliarder kroner vil skifte hænder i 2024 via liveshopping.

Æren for opblomstringen skal særligt tilskrives de små, mellemstore og unikke virksomheder, der greb chancen og var tvunget til at tænke kreativt for at holde skuden oven vande under mildest talt uforudsigelige vejrforhold.

Virksomhederne, der turde tage et teknologisk leap of faith, oplevede pludselig, at kundekredsen blev udvidet, og at deres erfaring med at aflæse kundernes behov og efterspørgsler kunne konverteres nærmest en-til-en, når de stod og kiggede ind i kameralinsen.

Interessen for liveshopping er den samme i hele landet, men der er stor forskel på, hvorfor vi danskere sidder med smartphonen og byder på varer. For hvad er det, der driver værket, og hvilke lokale tendenser kan man som virksomhed kan bruge til sin fordel?

Analysen fra Dansk Erhverv viser, at 47 procent af de adspurgte i hovedstaden bruger liveshopping for at blive inspireret til nye produkter. Dette er ikke tilfældet hos nordjyderne, hvor kun 14 procent af de adspurgte bruger liveshopping som inspiration. Her er mere end hver anden (53 procent) i langt højere grad interesseret i de gode tilbud.

Den primære drivkraft hos midtjyderne (41 procent) er gode tilbud og varer, som ellers ikke normalt er tilgængelige, hvor sjællænderne (53 procent) bare synes, at det sjovt og underholdende at følge med i en liveshopping-session.

I Syddanmark handler liveshopping mere om convenience, hvis man ikke har tid til at gå i den fysiske butik (19 procent).

Fællesnævneren er dog, at det særligt er de unge og børnefamilier, som udnytter liveshopping, og Dansk Erhvervs’ undersøgelse viser, at det i dag primært er tøj, sko, personlige pleje og accessoires, som sælges via liveshopping side om side med elektronik og take away.

I Danmark findes der nu adskillige virksomheder, der tilbyder andre virksomheder, kurser i liveshopping. Og nu hvor stien er trådt, og mange virksomheder har fået øjnene op for de mange muligheder, er der tre centrale pointer for at komme godt i gang og få succes med liveshopping:

  • Husk lys, lyd og signal: Liveshopping er en ny måde at sælge på, så husk at sikre dig en stabil forbindelse og en hjemmeside, der kan håndtere købs- og betalingsprocessen undervejs. Er dit WiFi-signal lidt ustabilt, så benyt med fordel telefonens egen forbindelse, hvis den er mere sikker. Ligeledes skal du overveje at investere i et par lamper med ordentligt lys – og måske endda en mikrofon. Begge dele kan købes for relativt lave beløb og er klart værd at overveje, hvis den første livestream gav pote.        
                    
  • Vær til stede, når du er live: Fordelene ved den interaktive shoppe-oplevelse er, at man – ligesom i en fysisk butik – som sælger eller virksomhed løbende kan nå at reagere på kundernes ønsker og behov i løbet af live-sessionen. Du skal være til stede og aktivt interagere med de brugere og kunder, som skriver til dig. Se det som en tovejskommunikation og ikke kun en salgskanal.
  • Vær aldrig alene: Pas på med at klare alting selv. Hvad end det drejer sig om at følge med i bud fra livechatten på de fremviste produkter eller at hente nye styles, som skal vises frem, så vær mindst to om det.

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning