I takt med en stigende bevidsthed om vores påvirkning på planeten og den voksende efterspørgsel efter bæredygtige løsninger har virksomheder skiftet fra konventionelle forretningsmodeller til mere bæredygtige praksisser.
I de seneste år har brands intensiveret deres fokus på at overholde lovgivningen og bevæget sig mod CO2-neutralitet. Men sandheden er, at det ikke er nok. Det konkluderede World Economic Forum i 2023. Med klima- og biodiversitetskriser er der akut større behov for at beskytte og forbedre planetens og dens beboeres trivsel.
Det er ikke nok for virksomheder bare at være CO2-neutral: Vi skal gå skridtet længere og efterlade et plus i regnskabet. Det er her, regenerativ tænkning træder ind på scenen som vores redningskrans.
Regenerativ: Buzzwordet, der spinder guld omkring sig
Regenerativ er blevet et buzzword, der breder sig vidt omkring. Regenerativt design, regenerativ ledelse, regenerativ selvomsorg, regenerativ forretning, regenerativ økonomi, regenerativ organisation, regenerativ turisme, regenerativt ældreskab. Ja, buzzwords har det med at sprede sig.
Regenerative forretningsmodeller refererer til forretningsstrategier og praksisser, der ikke kun sigter mod at minimere skader på miljøet eller samfundet, men aktivt arbejder på at genoprette og forbedre dem:
Forbrugere vil have mere end bare et produkt – de vil have forandring
I de kommende år vil vi se, at begrebet spreder sig fra regenerativ ledelse og økonomi til også at ramme marketing. Fremtidens marketingkampagner skal stræbe efter mere end blot brand awareness og salg. Kampagnerne skal også kunne mere end at være CO2-neutrale. De skal fungere som aktive agenter for positiv forandring.
Marketingkampagner skal forpligte sig til at give noget tilbage til samfundet, miljøet eller naturen, hvilket kræver kreativitet for at imødekomme forskellige mål.
Det vil blive positivt modtaget af forbrugerne, der allerede nu ytrer præference for brands, der ikke kun arbejder med do no harm, men også tilføjer initiativer under do more good.
Som en del af dentsus trendstudie, Pulse24, har vi spurgt et repræsentativt udsnit af den danske befolkning med 1.500 respondenter. Af dem, der kender begrebet regenerativ, svarer 47%, at de har en mere positiv opfattelse af virksomheder, som praktiserer denne forretningsmodel. Og 31% vil være villig til at betale mere for et produkt eller en service, hvis virksomheden arbejder regenerativt.
Verdens første regenerative reklame
Luk øjnene og forstil dig en verden, hvor reklamer ikke kun sælger produkter, men også hjælper med at redde planeten. Ja, det lyder næsten som en utopi, men det kan lade sig gøre.
Stjerneeksemplet på netop det, er tevirksomheden Tazo, der gjorde det umulige muligt med deres regenerative tereklame. Reduceret CO2-aftryk, støtte til klimaaktivister og donationer for hver visning – de slog ikke bare salgsmål, de satte nye standarder for regenerativ marketing.
Kampagnen blev lanceret effektivt på TikTok og i samarbejde med klimaaktivister og fundraising for Rodale Institute styrkede virksomheden brandingen af deres nye produkt, men også troværdigheden i deres budskab.
Og det hårde arbejde viste sig nyttigt. Virksomheden blev anerkendt som den anden mest innovative fødevarevirksomhed i 2023 af Fast Company. Salget af Tazos regenerative te overgik hurtigt det oprindelige produkt, og 44% af køberne var nye kunder.
Integrér generativ marketing i dit arbejde
Næste gang du planlægger en kampagne, skal du ikke bare tænke på salg og KPI’er. Tænk på, hvordan dit brand kan give, genoprette og forbedre natur og samfund. Regenerativ marketing handler om at forlade et positivt aftryk, så gør dit brand mindeværdigt og meningsfuldt, og lad regenerativtænkningen guide vej inden i 2024.
PULSE24 er udarbejdet fra august til december måned 2023 på baggrund af statistisk research, feltobservationer, kvalitative interviews med forskere, marketingeksperter og forbrugere, en skræddersyet spørgeskemaundersøgelse med 1.500 danskere, dentsus eget forbrugerpanel ”CCS”, Gallup Kantar Index Danmark, Google Keyword Planner og digital aggregeret interessedata på baggrund af +4 mio. danskeres adfærd.