Trend 5: Glem alt om materielle goder: Kreativitet er det nye statussymbol

Julie Daugaard,
strategy director, Dentsu

Paw Bæk Hansen,
strategy director, Dentsu

Denne klumme er den 5. af er en serie, hvor Dentsu præsenterer 8 forbrugertrends for 2021: Designertasker, luksusbiler og alt det, vi forbinder med traditionel materialisme, har ikke længere det samme statussymbol. I den digitale æra går vi i langt højere grad op i vores personlige brand, og her er kreativitet blevet en valuta i…

Hjemmet er den primære platform for brands i 2021, og i takt med at vi tilbringer mere tid hjemme, har de kreative udskejelser også fået frit løb. Forbrugerne er klar til, at brands er mere kreative. Samtidig har forbrugerne en forventning om, at brands udfordrer dem til at være det samme. Kreativitet er derfor det nye statussymbol.

De klassiske forbrugerstatussymboler har ændret sig over tid. 00’erne var kendetegnet ved mærkevarer, hvor der var status i at have den helt rigtige taske. 10’erne handlede mere om at have tid. Her havde vi et stort fokus på stress og mindfulness – det handlede om at være i balance og vise overskud. I 20’erne er kreativitet en valuta i sig selv. En udvikling der er blevet accelereret af corona. Pandemien har gjort, at vi er mere hjemme, og vi har derfor også mere tid til at kaste os over kreative projekter. Samtidig har vi også haft lysten, fordi vi har kedet os under nedlukningerne med færre sociale arrangementer.

Vi ser et kæmpe potentiale i gør-det-selv projekter, og forbrugerne vil hellere end gerne vise, hvordan de udfolder sig kreativt. Et eksempel på et brand, der har arbejdet med kreativitet, er Bauhaus med #mitbauhausprojekt. Gennem hashtagget kunne danskerne dele deres projekter. Foruden at inspirere hinanden, var hashtagget med til at fremhæve Bauhaus, som et brand der bidrager til forbrugernes kreative idéer.

Og vi har taget disse DIY-trends til os som aldrig før. Snoede lys, upcyclede loppefund, strikning og surdej er alle eksempler på trends, som er styrket som følge af pandemien. Men kreativitet er mere end hjemmesysler og DIY-projekter. Aktiviteter som sang, dans, cykling og computerprogrammering hitter også hos forbrugerne. Det hurtigt voksende medie TikTok er et godt eksempel på denne trend. Gennem korte videoer viser unge såvel som gamle deres kreativitet ved at danse og lave forskellige challenges, der opfordrer deres følgere til selv at være kreative og vise deres personlige brand. Charli D’Amelio er et levende bevis på, at dans skal tages seriøst med hendes mere end 100 millioner følgere.

Giv forbrugerne kreativ medindflydelse på brandet
Kreativitet kan være et redskab til at mindske afstanden mellem brand og forbruger, hvilket kommer begge parter til gode. På den ene side får brandet øget taletid hos forbrugerne, mens forbrugerne føler, at de får kreativ medindflydelse på brandet. Målet er, at brandet bliver skabt i et samarbejde mellem brand og forbruger.

Flere brands arbejder aktivt med denne forbruger-brand-relation – også i Danmark. Programmet LEGO MASTERS, som vi kender fra udlandet, er netop nu ved at finde vej til Danmark ved et samarbejde mellem TV2 og Metronome. Deltagerne i konkurrencen bygger med LEGO-klodser, og fokusset ligger derfor hele tiden på det ekstraordinære og kreative samarbejde mellem brand og forbruger.

At skabe konkurrencer, der faciliterer kreativitet, er nemlig en god måde at arbejde med denne trend på. Det handler om at hædre forbrugernes værker og deltagelse. The Sims har også arbejdet med dette. Brandet har lavet et realityprogram, hvor 12 Sims-spillere skal vise deres kreativitet og evner i spillet, hvor deltagerne skal bygge karakterer og verdener. Vinderen af denne konkurrence modtager sågar en præmie på 100.000 dollars til slut, og det understreger om noget, at kreativitet ikke bare er det rene tidsfordriv.

Brands er derfor nødt til at have et øget fokus på at gøre afstanden mellem brand og forbruger kortere. Til dette formål er co-creations og kreative samarbejder et oplagt sted at begynde.

Om klummen
Klummen er en del af en trend-serie, hvor bureaugruppen Dentsu præsenterer otte forbrugertrends for 2021. De otte trends er udarbejdet på baggrund af tre måneders statistisk research, antropologisk observation, interviews med førende forskere, egen spørgeskemaundersøgelse med 1.500 danskere og digitalt aggregeret interessedata på baggrund af +4 mio. danskeres adfærd.

Du kan læse de andre trends her: Du kan læse de andre trends her: 

Generation Alpha er den mest isolerede generation til dato

Danskerne ønsker at være mere rene og sunde end nogensinde før

Brands er foran forbrugerne, når det kommer til bæredygtighed

Hjemmet bliver den primære platform for brands i 2021

Om klummeskribenterne
Paw Bæk Hansen og Julie Daugaard arbejder som strategy directors i Dentsu i hhv. København og Aarhus. Til daglig rådgiver de virksomheder omkring hvem der er de mest værdifulde forbrugere for brandet, hvordan brandet får bedst kontakt til disse forbrugere, og hvordan de eventuelt ændrer forbrugernes adfærd i brandets favør. Deres rådgivning er altid baseret på målgruppeindsigter, markedsanalyser og forbrugertrends.

Klummer på Bureaubiz er et udtryk for skribentens egen holdning.

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning