Trend nr. 6: Vi er alle cyborgs

Tim Frank Andersen,
stifter af Liveshopper

Klumme: Hvad siger du til at blive udstyret med overmenneskelige egenskaber? Eller i det mindste at blive en bedre udgave af dig selv? Aldrig har der været flere måder at forbedre vores sanser, vores sind og forskellige dele af vores krop med ny teknologi og det vil bare accelerere endnu mere i 2022. Det skriver…

I filmen Reminiscence (lavet af holdet bag Westworld) sælger hovedpersonen muligheden for at gense gode minder fra fortiden via et EMOTIV Epoc X-headset – og det er tilsyneladende ikke nødvendigvis verdens bedste idé… Selvom det koncept stadig er ren science fiction (EMOTIV-headsettet er ægte, men indtil videre kun i stand til at registrere hjernebølge-aktiviteter), beskriver det meget godt vores nuværende holdning til mentale og fysiske forbedringsteknologier: Det lyder spændende, men det er også lidt skræmmende, og der er stadig meget, vi ikke ved.

Det, jeg til gengæld ved, er at neuroteknologiske innovationer og andre menneskelige forbedringsteknologier popper op omkring os – flere af dem meget tæt på et kommercielt gennembrud. Og hvis vi kan hjælpe mennesker med at genvinde eller forbedre deres mobilitet, syn eller hørelse, skal vi så ikke gøre det?

Tænk at få hørelsen tilbage
Min 78-årige far har spillet jazz i mere end 50 år, men de seneste 10-15 år har han ikke kunnet høre, hvad han selv spiller, og nu er hans hørelse næsten helt forsvundet, hvilket er et kæmpe handikap. Nu får han et Cochlear-implantat. 

Cochlear-implantatet er en elektronisk enhed, der vil blive opereret ind i hans kranium – en større operation. Han skal lære at høre på en ny måde, da lydene via implantatet  bliver registreret digitalt. Men hvis det virker, vil det dybest set give ham hørelsen og livet tilbage. 

På samme måde er det nu muligt delvist at genoprette synet hos blinde og meget svagtseende ved hjælp af visuelle implantater. Bl.a. via den FDA-godkendte kunstige nethinde, Second Sight Argus II og Second Sight Orion I fra virksomheden Secondsight.

Secondsight

Disse enheder implanteres enten på bagsiden af personens hjerne eller bag øjet. 

Diabetespatienter kan nu få en sensor skudt ind i armen, der vibrerer, når ens blodsukker er for lavt. Sensoren kan samtidig transmittere patientens glukoseniveau i realtid til en App på din smartphones, takket være det nye Eversense CGM-system.

Exo-skeletter fra virksomheder som SuitX eller Eksobionics giver arbejdere ekstra styrke i hverdagen. Og listen fortsætter.

Ideen om at forbedre vores evner med teknologi er ikke ny. Begrebet Cyborg dukkede første gang op i 1960 i en artikel skrevet af Manfred Clynes og Nathan S. Kline, der arbejdede med, hvordan astronauter skulle klare sig i rummet. I 1985 udgav Donna Haraway det meget interessante ”Cyborg Manifest”.

Begrebet Cyborg har indtil nu mest været brugt til at beskrive handicappede, der har fået en arm- eller benprotese.  Proteseområdet udvikler sig stadig meget hurtigt: Atomlimbs arbejder med en hjerne-kontrolleret arm, som også bringer følesansen tilbage til brugeren gennemnoget de kalder Bionic Skin. Og ved at bruge 3D-printteknologi har virksomheden Unlimited Tomorrow været i stand til at sænke prisen på en tankekontrolleret arm ti gange til 8.000 dollars!

Er vi allerede cyborgs?
På en måde oplever vi allerede i dag, hvordan vores evner kan forbedres gennem teknologi. Elon Musk hævder, at vi alle er cyborgs pga forbindelsen til vores smartphones, der j i dag fungerer som en forlængelse af os selv, som vi altid har med os, og som giver os superkræfter gennem adgang til alle slags apps, tjenester og viden.

Men den nuværende smartphone formfaktor er på vej til at blive revolutioneret. Fem af verdens mest værdifulde virksomheder (Microsoft, Amazon, Facebook, Google og Apple) satser alle på at konvertere vores smartphone til smarte briller. Sidste år forudsagde jeg, at Apple ville have introduceret sine briller nu. Det skete desværre ikke, men det er tæt på og forhåbentlig bliver 2022 året. Mens vi venter, så tag et kig på teknologien fra Avegant og den brugeroplevelse det kan skabe:.

Elon Musk argumenterer desuden for, at hvis vi vil konkurrere med AI fremadrettet, så er vi nødt til at smelte sammen med teknologi på en måde, der eliminerer input-output-begrænsningerne. Det er præcis den langsigtede mission for hans firma Neuralink, som vil begynde at implementere computerchips i hjernen på mennesker i 2022.

Uanset hvad, så bliver vi alle mere og mere afhængige af – og knyttet til teknologi. Vi er tæt på at nå et punkt, hvor vi ikke kan leve uden, og hvor mennesker og maskine smelter sammen. Hvilket i øvrigt er definitionen på en cyborg.

Se de øvrige trends her:

Trend nr. 5: Den store madrevolution

Trend nr. 4: Sig hej til dine nye virtuelle ansatte

Trend nr. 3: Holoportation giver nyt liv til oplevelsesøkonomi

Trend nr. 2: Metaverse – velkommen til den nye digitale verden

Trend nr. 1: Generation Alpha: Den mest socialt isolerede generation til dato

 

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning