Et nyt sundhedsparadigme

Tim Frank Andersen,
chief digital officer, Charlie Tango

Klumme: Tim Frank Andersen kommer i 10 videoer ind på de digitale tendenser for 2021. Her er den syvende: 2020 overraskede os alle med ekstrem turbulens og digital hypervækst pga den globale pandemi. 2021 vil forhåbentlig være året, hvor vi vender tilbage til en slags ny normal, med flere nye digitale vaner og adfærdsmæssige ændringer.

Lægen vil se dig nu – på skærmen
’At gå til lægen’ har fået en helt ny betydning i denne tid, og det indikerer, at vi er på vej ind i et helt nyt sundhedsparadigme. Bærbar forbrugerelektronik med nye sporings- og overvågningsmuligheder, gennembrud i brugen af AI til tidlig påvisning og diagnosticering af sygdomme, personligt tilpasset medicin og genetik er alle teknologier, der understøtter skiftet til en datadrevet hjemmepleje og selvplejemodel, der vil dominere sundhedsvæsenet og sundhedsforsikringsbranchen fremadrettet.

Men lad os starte med at besøge lægen i en 2021-version: Ideen om at vi kunne gå til lægen hjemmefra – også kaldet for telemedicin – har længe været en oplagt mulighed, uden at det for alvor er blevet en udbredt realitet, men det ændrer sig lige nu. Den igangværende pandemi har for alvor fremskyndet digitale konsultationer i alle afskygninger overalt på kloden.

Ping An Good Doctor (PAGD) – en platform for sundhedsydelser, der understøttes af det største forsikringsselskab i verden – leverer end-to-end-service til patienter, inklusiv 24/7 online konsultationer, recepter, henvisninger, medicinske udtalelser og levering af lægemidler – alt foregår i pop-up-klinikker på gadeniveau. 

Det AI-understøttede medicinske setup giver de involverede læger mulighed for at behandle 600-700 patienter dagligt. Prøv at fortælle det til en dansk praktiserende læge! I første halvdel af 2020 havde PAGD i gennemsnit 831.000 medicinske konsultationer dagligt – ni gange mere end året før.

Der findes adskillige andre lignende platforme i Kina, som Tencent Trusted Doctors (TTD), alle oplever de en eksplosiv vækst og markant øget efterspørgsel på telemedicinske løsninger, der ikke ser ud til at falde igen.

One-stop AI-baseret diagnose hos TenCent-betroede læger

I 2021 planlægger PAGD at lancere Ping A Doctor Home, der tager ydelsen helt ind i stuen, og deres  mobile app løsning er netop blevet kraftigt opgraderet og har skiftet navn til Ping An Health.

Situationen er den samme i USA
USA oplever det samme behov for at ændre tingenes tilstand. Nye abonnementstjenester til primærpleje leverer personlige videokonsultationer, 24/7 on-demand videochat og appbaserede receptfornyelser. One Medical, et firma, der er bakket op af Alphabet (Googles moderselskab), er et godt eksempel. Lige nu leverer de virtuel digital pleje til mere end 500.000 medlemmer.

One Medicals 1Life Health platform

Men One Medical løfter også kvaliteten og oplevelsen af de fysiske klinikker i forhold til det amerikanske offentlige sundhedsalternativ.

Virtuel telesundhed på nye områder
Virtuelle telesundhedsløsninger bevæger sig også ind på andre områder.

Colgate har for nylig lanceret Dentists For Me, en telemedicinsk platform, der forbinder mennesker over hele Indien med over 150 tandlæger. Løsningen er tilgængeligt som en app eller via web.

UK-baserede Superdrug samarbejder med My Online Therapy for at tilbyde mentale sundhedstjenester. Hvis du udfylder et spørgeskema, får du mulighed for at planlægge aftaler med en række forskellige kvalificerede specialister. Priserne starter ved 400 DKK for en 30-minutters virtuel rådgivningssession.

Uanset om det er behovet for at spare rejse- eller ventetid, komforten ved at tale med en læge fra eget hjem, bekvemmeligheden ved at konsultere en praktiserende læge når som helst på dagen eller forsikringen om, at du kan undgå at blive smittet hos lægen eller på hospitalet, så tilbyder telemedicin betydelige fordele i forhold til traditionel fysisk sundhedspleje. Og ifølge Deloitte ville 86% af Gen Z og 88% af dem med kroniske tilstande, der har prøvet virtuelle løsninger, vælge det igen.

På teknologisiden ser vi vores bærbare enheder som smartphones, smartwatches, ringe som Oura og Fitbits blive konverteret til sundhedstekniske redskaber der løbende holder øje med vores velbefindende i realtid. De data, som de leverer, åbner mulighed for kontinuerlig sundhedsovervågning og hjemmepleje.

Den nyeste version af Apple Watch Series 6 kan måle dit EKG, iltniveau i blodet, puls og søvnmønster, og uret kan registrere om du falder, sende automatiske alarmer og ringe 911.

Det nyeste Apple iWatch er fyldt med sensorer

Samsung Galaxy 3 Watch topper Apples løsning ved også at tilbyde blodtryksmåling direkte fra uret.

Huaweis nyeste smartphone har endda en integreret infrarød sensor, der er i stand til at måle din temperatur ved at placere telefonen direkte på din pande – et godt eksempel på no-touch teknologi.

I 2021 vil Fitbit  introducere kontinuerlige hjerterytmevurderinger gennem en teknologi kendt som PPG (photoplethysmography). Det vil give dig en bedre fornemmelse af din hjertesundhed og tilbyde tidlige advarsler for hjerteproblemer. 

Smart tøj
De bærbare løsninger er blevet gjort mulige gennem udvikling af en række forskellige mikrosensorer. Og snart bevæger disse sensorer sig ind i vores tøj. Smarte tekstiler har været under udvikling i mange år, men er nu klar til et gennembrud inden for sundhedsområdet. To gode eksempler er Hexoskin og Nuubo. 

Hexoskin integrerer mikrosensorer direkte i tøjet

Virksomheden Healthy.io bevæger sig i en anden retning ved at konvertere smartphone-kameraet til medicinsk udstyr via appbaserede hjemmetestløsninger til tidlig påvisning af kronisk nyresygdom, urinvejsinfektioner og digital sårhåndtering.

Hjemmetest er også målet for det amerikanske firma Cue Health, der arbejder på en lille enhed, der er i stand til at udføre en lang række tests hjemmefra, og en Covid-19 test står meget naturligt øverst på ønskelisten.

Cue Health er ved at release en device til hjemmetest

Produktet er frigivet til test i fem amerikanske stater. De er stadig ikke kommercielt klar til salg af hjemmetest udstyr endnu, men det forventes at ske i år.

Cue Health betatester Covid-19 tests i fem stater

En dansk konkurrent til Cue Health er Q-life, som også planlægger at bringe et testapparat ind i vores hjem, en slags Nespresso-maskine til hjemmetest.

Der sker utrolig meget på sundhedsområdet, og pengene er fulgt med: 2020 var et rekordår for Healthtech, med investeringer på over $80 milliarder. Forandringerne er meget markante, derfor giver det mening at tale om et nyt sundhedsparadigme. Den igangværende pandemi har presset en dramatisk udvikling igennem og accelereret fremdriften, men 2021 bliver det år, hvor vi ser de reelle ændringer materialisere sig.

Gør dig klar til spilkrigen

No touch-teknologier

Everything as a service

Hybrid is the new black

Nationaltkontrollerede valutaer på vej

Farvel til den fysiske tegnebog

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning