Megatrends: Trend nr. 4 – Virksomheder skal trodse normerne for traditionel markedsføring

Julie Daugaard,
marketingrådgiver, Dentsu

Paw Bæk Hansen,
marketingrådgiver, Dentsu

Virksomheder må gerne gøre grin med sig selv eller i det mindste være ærlig og transparent. Dette er den fjerde trend, som Julie Daugaard og Paw Bæk Hansen fra Dentsu præsenterede for nylig på konferencer i København og Aarhus Dentus trendstudie Pulse23. Vi bringer i otte klummer de otte trends

Brands har solgt drømme i mange år, men med en stigende reklameirritation blandt danskerne og et stærkt udfordret medielandskab, er det tid til at udfordre den traditionelle markedsføring. Forbrugerne er blevet mere kritiske og stiller større krav til transparens og relevans i reklamer og medier. Derfor må brands være kreative og tænke ud af boksen. Det forbrugerne vil have, er nemlig ikke det, der nødvendigvis ser bedst ud.

Har du hørt om anti-marketing? Det er kampagner, der på mange måder trodser de konventionelle marketingbudskaber, ved at gøre grin med sig selv eller ved at udvise en grad af selvbevidsthed. Ja, det lyder besynderligt, men faktisk har anti-marketing potentiale til at nå igennem et massivt clutter af reklamer, fordi det overrasker forbrugerne ved at være ærlig og transparent.

I en verden, hvor vi eksponeres for mere end 8.000 reklamebudskaber dagligt, kan anti-marketing vise sig at være et tiltrængt, friskt pust, der fanger de travle forbrugeres dyrebare opmærksomhed.

Be honest, not perfect
Forbrugerne er trætte af polerede overflader. De vil gerne eksponeres for mennesker og brands, der tør vise, at de også laver fejl, og faktisk forklarer 94 pct. af adspurgte danskere, at de er mere loyale over for brands, der er helt igennem transparente – også når det kommer til alle de ting, de ikke gør.  

Og netop det er en tendens, vi er begyndt at se blandt brands. Blandt andet bruger fashion brandet Ganni sloganet ”We are not sustainable” til at kommunikere deres bæredygtighedsindsats, mens gradvist flere brands anvender ærlighed og anti-marketing i deres kommunikation til at vise, at de ikke er perfekte. Noget som ikke bare bryder med den traditionelle markedsføring, vi ellers er vant til at blive eksponeret for, men som også kan være med til at øge brands’ troværdighed overfor for forbrugerne.

Anti-marketing er også kendetegnet ved at være selvbevidst. Har du for eksempel hørt om en virksomhed, der opfordrer sine brugere til at slette deres app? Det virker usædvanligt, men netop det er, hvad datingappen Hinge gør. I en blanding af humor og ærlighed, står Hinges budskab i kampagnen meget tydeligt. For målet med appen er nemlig ikke, at forbrugerne skal blive ved med at bruge den år efter år. Tværtimod er Hinge først succesfulde, når deres brugere sletter appen, i det de derved har fundet kærligheden.  

Nye medier viser en klar tendens
Det er ikke kun reklamespots og begivenheder, der råber på mere ærlighed og transparens. Nye medier lægger op til en mere upoleret og autentisk kommunikation. De seneste år har det ikke været muligt at undgå mediet TikTok. TikTok har drevet en ændring i algoritmen på sociale medier, og i dag er det ikke længere antallet af følgere, som er i fokus, men indholdet.

Fire ud af fem TikTok-brugere forklarer, at de foretrækker brands, der forstår at skabe indhold, der passer til platformen. Dertil skal indholdet være autentisk og relaterbart før de gider at interagere med det. Derfor kan brands heller ikke nøjes med at bruge TikTok som endnu en salgskanal. Appens brugere er kritiske, og har man som brand et ønske om at blive set igennem den enorme mængde af content, der flyder igennem TikTok, så skal man gøre sig bemærket.

Et godt eksempel på TikToks styrke kan findes hos politikeren Alex Vanopslagh. Under valgkampen formåede han at finde den gode opskrift på, hvordan man udnytter appens forskrifter til sin fordel. Gennem satire og humor iscenesatte han Liberal Alliance med målet om at overbevise om og fremme partiets politik. Vanopslagh formåede at skabe autenticitet og viste sig som en ægte person, der kan gøre grin med sig selv. Og der findes mange gode eksempler lige dette.

TikTok er heller ikke det eneste medie, der lægger op til autentisk indhold. Mediet BeReal har vundet stor popularitet, særligt blandt Generation Z. På appen kan en notifikation tikke ind når som helst, og så har brugerne to minutter til at tage et billede og lægge op. På den måde gør appen op med det polerede billede, der er gemt væk bag filtre.

Tiden er kommet til at brands viser sig selv, som de er, uden unødvendig udsmykning, store ord og filtre. Der er en ny medietendens under opsejling. I skal være ærlige, autentiske og selvbevidste. Forbrugerne er trætte af traditionelle reklamebudskaber, så gør op med konventionerne.

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning