Fremtiden for trådløse teknologier

Tim Frank Andersen,
chief digital officer, Charlie Tango

Klumme: Tim Frank Andersen kommer i 10 videoer ind på de digitale tendenser for 2021. Her er den ottende: 2020 overraskede os alle med ekstrem turbulens og digital hypervækst på grund af den globale pandemi. I 2021 vender vi forhåbentlig tilbage til en ny normal, hvor digitale løsninger viser vejen til fremtiden.

Den nyeste udvikling indenfor trådløse teknologier til korte afstande
I en stadig mere trådløs verden, hvor vi forventer, at alle former for enheder opretter forbindelse hurtigt og problemfrit, er behovet for innovation enormt. Internet of Things-udviklingen er bare et af de felter, der kræver nye og smartere forbindelsesmuligheder.

Analyser viser, at der ville være 35 mia. IoT-smarte enheder online inden 2021, og det tal ser ud til at stige til 75 mia. i 2025.

Heldigvis sker der meget på forbindelsesfeltet.

Zigbee, Z-wave, NFC, Ultra Wideband, Amazon Sidewalk og Bluetooth LE Audio  er alle navne på forskellige dataprotokoller, der kæmper om overherredømmet, når det kommer til overførsel af data og etablering af trådløse forbindelser.

Lad os kigge nærmere på, hvad vi kan forvente i 2021, startende med den bedst kendte trådløse teknologi: Bluetooth.

Bluetooth – oprindeligt udviklet i Sverige – har eksisteret siden 1999, men standarden er stadig under udvikling

Bluetooth er en af de usynlige tech succeser  i vores digitale verden. I 2021 lanceres en hurtigere, mindre energikrævende version (Bluetooth 5.2), der muliggør øjeblikkelig forbindelse til flere enheder, selv fra en betydelig afstand. Derudover vil enheder, der understøtter den nyeste version, få en bedre lydkvalitet med mindre energiforbrug gennem en sikrere forbindelse (Bluetooth LE Audio). Denne version vil også yde support til høreapparatindustrien. Forvent, at omkring fem mia. Bluetooth understøttende enheder rammer markedet i 2021.

Ultra bredbånd
En anden tilslutningsteknologi, der er på vej mod almindelig brug i 2021, er Ultra Wideband (UWB). UWB er væsentlig hurtigere end Bluetooth, betydeligt mere præcist og mindre sårbar over for interferens, da UWB signaler lettere kan passere gennem vores kroppe eller væggene i et rum. Det seneste års udvikling inden for dette tekniske felt indikerer, at UWB sandsynligvis bliver en almindelig trådløs forbindelsesteknologi på tværs af forbruger- og IoT-kategorier.

Eksempelvis har Apple tilføjet UWB-support til iPhone 11 og 12, Apple Watch Series 6 og den ny HomePod mini, og de planlægger helt klart at gøre UWB til en integreret teknologi i deres enhedsøkosystem.

Apples integrerede UWB-chip U1 giver mulighed for mere præcis sporing

Den vigtigste funktion ved UWB er en meget nøjagtig sporing af lokation – helt ned til centimeters nøjagtighed – forestil dig GPS på steroider. Det vil hjælpe med at forbedre tjenester som retningsbestemt filoverførsel gennem airdrop eller ’find min enhed’s-tjenester.

Det ‘hemmelige’ Apple AirTags-produkt, som længe har været omtalt på rygtebørsen, forventes lanceret i 2021 og vil via UWB give os en ny brugervenlig og bekvem måde at finde de ting, vi altid leder efter, som nøgler, briller eller endda dit kæledyr.

Apple har også en ny ’bilnøglefunktion’ på trapperne, der anvender UWB. Takket være den integrerede U1-chip i din Apple enhed behøver du ikke engang at tage din iPhone op af lommen eller at hæve armen med dit Apple ur på for at låse døren op eller starte bilen.

Hvad der nøjagtigt bliver det vigtigste anvendelsesområde for UWB, er for tidligt at sige, men det ser helt sikkert ud til, at UWB er en teknologi, der er kommet for at blive. Udviklingen af et stærkt økosystem med understøttende enheder indikerer, at 2021 bliver året, hvor vi alle skal lære at bruge denne nye tilslutningsmulighed, og hvor markedet ifølge ABI Research vil vokse med 300 mio. nye enheder, der understøtter UWB.

Amazon Sidewalk til sikrere kvarterer
Amazon har gang i deres helt eget projekt med planer om at lancere Amazon Sidewalk: et nyt IoT-netværk med lav båndbredde, der skal skabe smarte og sikre boligkvarterer. Ved at udlåne en lille brøkdel af din wi-fi båndbredde, hvor du kan sende et Bluetooth LE-signal, og dele det med dine naboer, er ideen at oprette et netværk med lavstrøms-netværk med en rækkevidde på op til en kilometer, der vil fungere med allerede eksisterende hardware.

Forventningen er, at Amazon vil starte Sidewalk-udrulningen i begyndelsen af 2021 som en opt-out løsning, hvilket betyder, at hvis du ikke har lyst til, at Amazon låner en del af dit netværk, skal du selv aktivt gå ind og slå Sidewalk fra.

Uanset om det er UWB, Bluetooth eller en anden teknologi, der skaber det næste teknologiske gennembrud indenfor netværksforbindelser, så er der ingen tvivl om, at vores verden bliver mere og mere trådløs og de praktisk anvendelige muligheder, som denne udvikling fører med sig, skaber en stor efterspørgsel og en lyst til at tage den nye teknologi i anvendelse. Jeg forudsiger derfor, at det her marked vil ekspandere kraftigt det næste år gennem øget anvendelse af flere nye teknologier.

Gør dig klar til spilkrigen

No touch-teknologier

Everything as a service

Hybrid is the new black

Nationaltkontrollerede valutaer på vej

Farvel til den fysiske tegnebog

Et nyt sundhedsparadigme

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning