Tim Frank Andersen kigger tilbage på 2021: Online tog over

Tim Frank Andersen,
stifter af Liveshopper

Klumme: Tim Frank Andersen gav i starten af året 10 digitale forudsigelser for 2021. Læs med her, hvilke han synes han ramte spot on, hvilke der var tæt på, og hvilke der var skudt forbi. Klummen er spækket med eksempler.

For et år siden postede jeg mine 10 digitale forudsigelser for 2021. Vi troede alle, at 2021 ville blive en tilbagevenden til en form for en ny normal.

I stedet blokerede et containerskib Suez-kanalen, hvilket ødelagde forsyningskæderne. Computerchips var umulige at få fingrene i, produktionen blev forsinket i mange industrier og nye Covid-varianter betød endnu en runde af lock-downs.

Men på mange områder har tingene ændret sig til for altid: Når det kommer til arbejde, shopping, underholdning og træning, er den nye digitale virkelighed kommet for at blive. Så hvor godt forudså jeg, hvad der faktisk sket. Lad os se nærmere på det:

Det er altid både nervepirrende og spændende at se, hvor godt jeg klarede mig i at forudsige, hvad der ville være de mest interessant teknologitrends for det kommende år. Jeg har kigget tilbage og lavet en opdatering på alle ti områder for at se, om der var home run: 🎯, om det var tæt på: ⚠️, eller om det var helt uden for skiven: ⛔️.

No touch teknologi 🎯
Her var ikke den største overraskelse. Alle teknologier, der levered løsninger, der eliminerede berøring, havde et fantastisk år. NFC-betaling, ansigtsoptagelser i lufthavne, sensorkontrollerede omgivelser og så videre. Et godt dansk eksempel er Aeroguest, som udruller deres berøringsfrie check-in løsning til hoteller, hvor din telefon bliver din hotelnøgle. Tjek dem ud.

Se forudsigelsen her

Everything as a service 🎯
Antallet af abonnementer, som vi har pr. hussstand, er eksploderet i løbet af året. Alt fra virtuelle yogaklasser til podcasts og madlevering, kommer nu som abonnement. Og det er ikke ualmindeligt, at en familie abonnerer på Disney+, Netflix, HBOMax, Apple+ og Amazon Prime på samme tid. Det er en fantastisk forretningsmodel, fordi vi forbrugere har en tendens til at glemme. Næste step er abonnementsaggregatoren, der vil holde øje med alt og gøre det super nemt for dig at administrere og annullere de abonnementer, du ikke ønsker længere. Ligesom Truebill gør.

Se forudsigelsen her

Hybrid is the new black 🎯
Selvom de fleste af os i dag har et hadeforhold til Zoom og Teams, har vi også nydt fordelen ved ikke at skulle rejse i timevis for at deltage i et fysisk møde og nydt den frihed og fleksibilitet, der kommer med at arbejde hjemme indimellem.

Det samme gælder for konferencer og seminarer, spinningkurser, foredrag og shopping. Hybridmodeller er kommet for at blive. De vil blive meget bedre med tiden og give virkelig fordybende oplevelser, når vi træder ind i metaverset.

Se forudsigelsen her

Farvel til den fysiske tegnebog 🎯
Ærligt talt, hvornår har du sidst betalt med rede penge? Jeg brugte dem slet ikke i 2021. Jeg ved, at det er forskelligt fra land til land, og at Danmark er blandt de mest digitaliserede lande i verden, hvor vores kørekort, vaccinepas og sundhedskort er digitaliseret.

Men denne udvikling fejer over hele kloden. Ifølge CNBC siger næsten 47 pct. af forbrugerne, at de ikke vil handle i en butik, der ikke tilbyder kontaktløs betaling.

Konceptet Køb nu, betal senere (BNPL) steg også i løbet af 2021 – se bare på udviklingen på Klarna, der nu har en markedsværdi på 46 milliarder dollars – mere værd end Deutsche Bank. En anden klar indikator er, at næste generation ikke vil bære en fysisk pung.

Se forudsigelsen her

TV shopping on steroids: live streaming e-commerce 🎯
Denne forudsigelse var klart et home run og det forretningsområde, jeg har besluttet at bruge al min tid på ved at være med til at stifte virksomheden Liveshopper.

I et pre-show til Single’s day, lykkedes det to kinesiske livestreamere, Viya og Austin Lee at sælge varer for tilsammen 3 milliarder dollars i løbet af deres 12-timers show.

Lige nu kommer 15 pct. af al e-handel i Kina fra liveshopping. Det er stadig tidligt i Europa og USA, men McKinsey vurderer, at USA vil nå samme niveau i 2026. I Danmark solgte Power for 20 mio. kroner under et fire timers Black Friday-show, så det er også allerede en realitet i Danmark.

Se forudsigelsen her

Nationalt kontrollerede digitale valutaer er på vej ⚠️
Denne er lidt tricky, da man kan diskutere, om glasset er halvt fyldt eller halvt tomt. Mens projekter bevæger sig fremad i mange lande som Rusland, Japan og USA, som svar på Kinas digitale yuan-projekt, der allerede er på et fremskredent stadie, kan det tage flere år, før disse centralbanks digitale valutaer vil være offentligt tilgængelige for alle.

Men mens Danmarks Nationalbrank har besluttet ikke at være aktiv på dette område, lancerede Sverige officielt eKrona i september og skabte verdens anden digitale valuta med støtte fra en centralbank. Jeg vil tælle dette som et delvist hjemløb.

Se forudsigelsen her

Et nyt sundhedsparadigme⚠️
I 2021 havde jeg min første digitale konsultation hos min læge, og det fungerede helt fint. Opskrifter og testresultater overføres digitalt, tider bookes online og mails besvares. Men der er stadig lang vej igen, før vi står over for den fulde effekt af det paradigmeskift, jeg forudså og beskrev.

Så selvom der sker meget rundt omkring i verden, og virksomheder som Whoop med sin nye 4.0-løsning og Oura med sin Generation 3-ring gør store fremskridt, så endte vi ikke helt, hvor jeg havde forventet.

Se forudsigelsen her

Fremtiden for trådløse teknologier⚠️
I 2021 blev både Apple Airtag og den udvidede Find My ..-app lanceret, så aldrig har det været nemmere at finde dine ting. Alt sammen takket være det integrerede Ultra Wide Band i alle Apple-enheder.

I september lancerede Amazon sit Sidewalk-projekt sammen med en hundesporingsenhed kaldet Fetch. Men det er cirka det. De revolutionære ting, som man kunne håbe på, dukkede ikke op, så jeg tror, det er uafgjort her.

Se forudsigelsen her

Spilkrigen rykkes til 2022⛔️
Selvom både Xbox Series og Sony Playstation 5 er lanceret, venter vi stadig på de store banebrydende spiltitler. Samtidig har det været næsten umuligt at få fingrene i nogen af de nye konsoller i 2021 p.g.a. forsyningskædeproblemer og mangel på computerchips. Så den store krig ser ud til at være blevet skubbet til 2022, og det er bundet til at blive et kapløb om, hvem der bringer de fedeste og mest imponerende titler på markedet.

Et af de længe ventede spil, der netop er blevet udgivet, er Matrix awakens, bygget på Unreal Engine 5. Trailerne viser en imponerende og meget detaljeret verden, hvor du kommer til at være NEO og vandre rundt på egen hånd.

Hver platform vil forsøge at udmanøvrere den anden ved at udgive proprietære spil: Marvel udgiver Spiderman 2 i en fantastisk opløsning – kun tilgængelig på Playstation 5. På Xbox er Masterchief tilbage i Halo Infinite – 20 år efter det første Halo-spil. Nu taler vi 120FPS i 4K Ultra HD. Og oven i købet vil spillet være inkluderet i abonnementstjenesten Xbox Game Pass – alt-du-kan-spille-pakken til 15 dollars om måneden. Så krigen vil blive udkæmpet på konsoller, på titler og på abonnementstjenester. Hold øje med 2022.

Se forudsigelsen her

AR-briller må også vente endnu et år
Jeg ved det godt. Dette var min store indsats og mit store håb. Det skete desværre ikke. Selvom Facebook – nu Meta – kom igennem med sin lancering af Essilorluxottica co-lab smartglasses, var det ikke AR-brillerne, vi alle ventede på. Snap udgav også sin nye generation af briller og kaldte dem AR-briller, men det er ikke den rigtige vare.

Jeg venter stadig utålmodigt på, at Apple frigiver sine briller, og der er mange rygter om, at det vil ske i 2022. Jeg tror, vi bliver nødt til at vente endnu et år.

Se forudsigelsen her

Konklusion: Et år med hits & missses
Som altid kan du ikke vinde det hele, men de fleste af mine forudsigelser kom ret tæt på. Mange udgivelser blev udskudt p.g.a. mangel på komponenter og forsyningskædeproblemer, men set ud fra et digitalt perspektiv var 2021 alligevel et vildt år, hvor udfordringer og muligheder var ulige fordelt mellem brancher.

Nye teknologiområder dukkede op i løbet af året, som jeg vil tage fat på i mine 10 tech-forudsigelser for 2022. Jeg er ved at sammensætte min liste, så følg med her, hvor mine 10 klummer om de mest interessante digitale emner, som vi alle vil tale om, og arbejde med i det kommende år, vil blive bragt i starten af året.

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning